image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Δανία: Ένας μόνο συνεταιρισμός στην επεξεργασία χοιρινού κρέατος έχει κύκλο εργασιών 8 δισ. ευρώ

BLOG

Δανία: Ένας μόνο συνεταιρισμός στην επεξεργασία χοιρινού κρέατος έχει κύκλο εργασιών 8 δισ. ευρώ

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

BLOG

Δανία: Ένας μόνο συνεταιρισμός στην επεξεργασία χοιρινού κρέατος έχει κύκλο εργασιών 8 δισ. ευρώ

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
*γράφει ο Esben Tranholm Nielsen, επικεφαλής σύμβουλος Πολιτικής του Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας

Οι Δανοί αγρότες οργανώνονται κυρίως σε εθελοντική βάση σε συνεταιρισμούς. Οι αγρότες είναι ελεύθεροι να ενταχθούν, αλλά και να εγκαταλείψουν τον συνεταιρισμό, και δεν υπάρχει καμία κυβερνητική παρέμβαση στην υποστήριξη της οργάνωσης των αγροτών σε συνεταιρισμούς και στην καθημερινή λειτουργία των τελευταίων. Οι δανεζικοί συνεταιρισμοί βασίζονται σε τρεις πυλώνες:
  • Οικονομικά πλεονεκτήματα
  • Εμπιστοσύνη
  • Δημοκρατική δομή
 

"Δείτε περισσότερα άρθρα για συνεταιρισμούς - ομάδες παραγωγών εδώ"


Οι περισσότεροι Δανοί αγρότες επιλέγουν να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς.
Oι συνεταιριστικές δομές της Δανίας, τα χαρακτηριστικά και οι προκλήσεις
Μέσω της προώθησης και της δημιουργίας συνεταιρισμών και άλλων μορφών συνεργασίας, που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα μεταξύ των παραγωγών, οι αγρότες μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, μειώνοντας τις δαπάνες τους και ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους θέση στην αγροδιατροφική αλυσίδα μέσω και της παραγωγής μεγαλύτερης κλίμακας, αλλά και της αποτελεσματικότερης εμπορίας των προϊόντων τους (καινοτομία νέων προϊόντων, μάρκες κ.λπ.).
  • Το 95% της γαλακτοκομικής παραγωγής στη Δανία παραδίδεται στους συνεταιρισμούς.
  • Το ίδιο περίπου ισχύει και στον τομέα του χοιρινού και του βόειου κρέατος, όπου περίπου το 90% της δανεζικής παραγωγής χοίρων σφαγιάζεται σε συνεταιρισμούς.
  • Στον τομέα της αβγοπαραγωγής, έχουμε συνεταιρισμούς ηλικίας άνω των 100 ετών.
  • Οι δύο μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί στον κλάδο της φυτικής παραγωγής αντιπροσωπεύουν το σύνολο της παραγωγής.

Προτεραιότητες για τη στήριξη και την ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισμών

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία περί συνεταιρισμών στη Δανία, ωστόσο, υπάρχουν ειδικές διατάξεις σχετικά με τους όρους φορολόγησης, τις συγχωνεύσεις κ.λπ. Το Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας εργάζεται, ώστε να προσφέρει τις καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς μας, μεταξύ άλλων στους τομείς της φορολόγησης, της χρηματοδότησης, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και στη νέα ΚΑΠ.
Σε πολλά μέρη της Ευρώπης δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο ενοποίησης/σύνταξης της αγροτικής κοινότητας σε συνεταιρισμούς ή θέσεις. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μεταρρυθμίσεις της πολιτικής της ΚΑΠ είχαν ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών. Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, ακόμα και στο πλαίσιο της εν εξελίξει συζήτησης για την εξασφάλιση ενός καλύτερου εισοδήματος για τους αγρότες στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
 

"Δείτε εδώ τα βήματα για να συστήσετε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών"


Η συμβολή των συνεταιρισμών στην εξασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος

Οι συνεταιρισμοί μας είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τον επαρκή εφοδιασμό σε προϊόντα, επομένως προσπαθούν πολύ, ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες τιμές για τους αγρότες. Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για την αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, την καινοτομία των νέων προϊόντων, των εμπορικών σημάτων κ.λπ. – όλα αυτά προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή τιμή.

Οι προκλήσεις του «εθνικού προϊόντος» της χοιροτροφίας

Η Δανία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια εκτροφή χοίρων, την επεξεργασία και την εμπορία χοιρινού κρέατος. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση της χώρας, ονόματι «Danish Crown», έχει κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ ετησίως.
Η πιο βασική πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι συνεταιρισμοί της χώρας στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι η επαρκής προμήθεια των χοίρων. Δυστυχώς, έχει προκύψει μια ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία ολοένα και περισσότερα χοιρίδια εξάγονται στη Γερμανία. Έχει παρατηρηθεί, δηλαδή, το φαινόμενο γερμανικές εταιρείες να προσφέρουν καλύτερες τιμές για τα χοιρίδια και να τα οδηγούν για πάχυνση στη χώρα τους. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι συνεταιρισμοί της Δανίας πολλές φορές δεν έχουν επαρκή τροφοδοσία χοιρινού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το επιχειρηματικό κομμάτι του εγχειρήματός τους. Επιπλέον, χάνεται η προστιθέμενη αξία του προϊόντος, η οποία μετατοπίζεται σε άλλες χώρες. Επιχειρώντας να απαντήσει στην τάση αυτή, ο συνεταιρισμός «Danish Crown» έχει εφαρμόσει μια νέα στρατηγική που ονομάζεται «Four Wheel Drive», προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλότερες τιμές για τους ντόπιους αγρότες, σε μια πρωτοβουλία για τον «επαναπατρισμό» των χοίρων.
 

"Για να δείτε περισσότερα σχετικά με τα κριτήρια αναγνώρισης ομάδων παραγωγών - οργανώσεων παραγωγών πατήστε εδώ"


Πηγή: www.ypaithros.gr
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Τυποποιητήρια Οπωροκηπευτικών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
Τυποποιητήρια Οπωροκηπευτικών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
   Η τυποποίηση των οπωροκηπευτικών σχετίζεται με την εφαρμογή ταξινομήσεων σε διάφορες ποιοτικές κατηγορίες που βασίζονται σε εμπορικά πρότυπα και προβλέπονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή το εθνικό θεσμικό πλαίσιο.    Τα πρότυπα αφορούν προδιαγραφές όπως [...]
περισσότερα >
Συσκευαστήρια Οσπρίων - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Συσκευαστήρια Οσπρίων - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
   Τα  όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου. Σήμερα στην Ελλάδα η χρησιμοποίηση τους είναι ευρύτατη.    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και της  στροφής των Ελλήνων καταναλωτών στην υγιεινή- [...]
περισσότερα >
Συσκευαστήρια Ξηρών Καρπών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Συσκευαστήρια Ξηρών Καρπών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και το ήπιο κλίμα θεωρούνται ιδανικά για την ανάπτυξη των ξηρών καρπών και για το λόγο αυτό, η ποιότητα των ελληνικών ξηρών καρπών είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Στόχος της επένδυσης ενός συσκευαστηρίου ξηρών καρπών είναι να προσφέρει στην [...]
περισσότερα >
topbar