image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Μείωση της ρύπανσης του νερού - Απονιτροποίηση (Παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης)

Μείωση της ρύπανσης του νερού - Απονιτροποίηση (Παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης)

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Η δράση που είναι περισσότερο γνωστή ως "Απονιτροποίηση" θα εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο μέρος των εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας με στόχο την μεγιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτελέσματος.

Αναµένεται οι δεσµεύσεις αυτή τη φορά να έχουν µικρότερη περίοδο (από 5ετία γίνεται 2ετία) λόγω των περιορισµών που απορρέουν από τον κανονισµό της µεταβατικής ΚΑΠ (Καν. ΕΕ. 2020/2022).

Δικαιούχοι
 
Φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής γης και εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
 
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι διετούς διάρκειας και εφαρμόζονται σε σταθερά αγροτεμάχια καθ' όλη τη διάρκεια της διετίας (αφορά αροτραίες καλλιέργειες).

Πρόσκληση 
 
Δ. Παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, κατά μέσο όρο, σε αρδεύσιμα αγροτεμάχια που εφάπτονται με επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες κ.α.) (αφορά αροτραίες καλλιέργειες).

Βασικά σημεία:
 
  • Στην παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να αλλοιώσει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της έκτασης (π.χ. άροση, λίπανση, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, άρδευση, βόσκηση κ.ά.) με εξαίρεση την ελάχιστη δραστηριότητα του Πυλώνα Ι, που συνίσταται στην κοπή και απομάκρυνση της ξυλώδους βλάστησης καθώς και στην κοπή της ποώδους βλάστησης ώστε να μην υπερβαίνει το ύψος των 50 εκατοστών
  • Επιτρέπεται η συγκαλλιέργεια μόνο μεταξύ των φυτικών ειδών της ομάδας καλλιέργειας «Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά»
  • Δεν επιτρέπονται οι επίσπορες καλλιέργειες.
 
Περιοχές παρέμβασης

Για να δείτε σε ποιους δήμους της Ελλάδος θα εφαρμοστεί το μέτρο της Απονιτροποίησης πατήστε εδώ

Είδος στήριξης


Οι ενισχύσεις αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθησαν

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους:
 
  • για το διαφυγόν εισόδημα ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθησαν,
  • για το πρόσθετο κόστος που συνίσταται στο κόστος της χλωράς λίπανσης και των εργαστηριακών αναλύσεων της δέσμευσης «Χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες», και στο κόστος των φυτών εδαφοκάλυψης για τα υπό αγρανάπαυση αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 8% για τους δικαιούχους της δέσμευσης «Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδεύσιμης έκτασης»
  • για το κόστος συναλλαγής που συνίσταται στην κατάρτιση του «Σχεδίου Διαχείρισης Εισροών» για τους δικαιούχους που αναλαμβάνουν τη δέσμευση «Χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες.»
 
Όροι επιλεξιμότητας
 
Τα αγροτεμάχια, της εκμετάλλευσης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να είναι δηλωμένα στην δήλωση ΟΣΔΕ 2021 του ενδιαφερόμενου ως αρδεύσιμα.
  • Το έτος 2022 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2021 – εαρινές καλλιέργειες 2022) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.
  • Όσον αφορά τη δέσμευση «Χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες» τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην δήλωση ΟΣΔΕ του 2021 του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση καλλιέργεια (δενδρώνες).
  • Τα προς ένταξη αγροτεμάχια βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης της αντίστοιχης δέσμευσης.
  • Να κατέχονται νόμιμα καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης.

Προϋπολογισμός δράσης

Ο συνολικός προϋπολογισμός των Προσκλήσεων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός κάθε Πρόσκλησης θα καθοριστεί στις Προσκλήσεις της Δράσης.
 
Ποσά και ποσοστά στήριξης

Αποζημιώνεται η απώλεια εισοδήματος για τα 4 από τα 5 μέτρα πλάτους της ζώνης ανάσχεσης, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης απαγορεύεται η καλλιέργεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες υδατορεμάτων και λοιπών υδάτινων όγκων (γραμμή βάσης).
 
Το ύψος ενίσχυσης (απώλεια εισοδήματος) υπολογίζεται από τον τύπο: Ύψος ενίσχυσης (€/Ha/έτος) = (έκταση ζώνης ανάσχεσης πλάτους 4 μέτρων/ ενταγμένη έκταση) x Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος (ΤΑΚ).
 
Το ύψος ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60€/στρ./έτος.

Βαθμολογία

Η βαθμολογία θα ορισθεί με την έκδοση της πρόσκλησης.

Στην προηγούμενη πρόσκληση ήταν όπως κάτωθι:
 
Αρχή κριτηρίου αξιολόγησης Α/Α Κριτήριο Μοριοδότηση (Κλίμακα 0-100)
Υπόγεια υδατικά συστημάτα με κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση. 1.1 Συνολική υπό ένταξη γεωργική γη (Ηa) σε υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση (0-10=10, 11=11,…, 99=99, >100=100) 0-100
Εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή (περιοχές NATURA, θεσμοθετημένες περιοχές εθνικών πάρκων). 1.2 Συνολική υπό ένταξη γεωργική γη (Ηa) που βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής (περιοχές NATURA, θεσμοθετημένες περιοχές εθνικών πάρκων). (0-10=2,
10,1-20=4,…, >90,1=20)
0-20
 

 
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar