image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
2η προκήρυξη Βιολογικής Γεωργίας

2η προκήρυξη Βιολογικής Γεωργίας

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 7'
Το 2018 αναµένεται η 2η προκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας με αποκλεισµό των βιοκαλλιεργητών από τα υπόλοιπα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα ώστε να µειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το Μέτρο στοχεύει στην ενθάρρυνση των αγροτών να εφαρμόσουν τις αρχές και τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και να διατηρήσουν αυτές τις μεθόδους μετά την αρχική περίοδο της μετατροπής.
 
Το μέτρο περιλαμβάνει δύο υπομέτρα:
 
Υπομέτρο 11.1 - ενίσχυση για τη μεταπήδηση σε πρακτικές και μεθόδους βιολογικής γεωργίας
 
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να εντάξουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας τα αγροτεμάχια με τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές ζώων που επιθυμούν και συνάπτουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Η δέσμευση είναι τριετούς διάρκειας και εφαρμόζεται σε καθορισμένα αγροτεμάχια καθόλη τη διάρκεια της τριετίας καθώς και ο ενταγμένος βοσκότοπος θα πρέπει να κατέχεται νόμιμα κατ’ έτος και για όλη την περίοδο της τριετίας.
Οι δικαιούχοι του υπομέτρου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τριετούς δέσμευσης τους για μετατροπή του συστήματος σε βιολογική, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο υπομέτρο «Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής.
Ο δικαιούχος δεσμεύεται να καταρτιστεί στις βιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στο πλαίσιο του μέτρου 1 «μεταφορά γνώσης και δράσεις πληροφόρησης» του ΠΑΑ 2014 –2020.
 
 
Υπομέτρο 11.2 - ενίσχυση για τη διατήρηση πρακτικών και μεθόδων βιολογικής γεωργίας
 
Στο υπομέτρο αυτό οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να διατηρήσουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας τα αγροτεμάχια με τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές ζώων που επιθυμούν για μια πενταετία και διατηρούν ενεργή σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Η δέσμευση είναι πενταετής με δυνατότητα ετήσιας παράτασης μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου και ο ενταγμένος βοσκότοπος θα πρέπει να κατέχεται  νόμιμα κατ’ έτος και για όλη την περίοδο της δέσμευσης.
Η δέσμευση εφαρμόζεται σε καθορισμένα αγροτεμάχια καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.
 
Δικαιούχοι
 
  • Δικαιούχοι  του  μέτρου  μπορούν  να  κριθούν  φυσικά  και  νομικά  πρόσωπα  ή  ομάδες  φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί.
  • Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, έστω κι αν  πληρούν  τις  προϋποθέσεις  της  προηγούμενης παραγράφου,  οι  ακόλουθες  κατηγορίες υποψηφίων:
    • Όσοι  έχουν  ενταχθεί  στο  καθεστώς  της  πρόωρης  συνταξιοδότησης  ή  οι  σύζυγοι  αυτών.
    • Διάδοχοι  πρόωρης  συνταξιοδότησης  για  τους  οποίους  έχει  εκδοθεί  απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα  έτη.
    • Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση σε προηγούμενη  Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν  έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή.
  • Επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» είναι οι «νεοεισερχόμενοι»,
  • Επιλέξιμοι  προς  ένταξη στο υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής», είναι υποψήφιοι με αγροτεμάχια τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 834/2007, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, οποία έχει συναφθεί μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της  Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Εφόσον  οι  εν  λόγω υποψήφιοι  έχουν στην  κατοχή  τους  αγροτεμάχια,  βοσκοτόπους  ή  εκτροφές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω αναφερόμενη  σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου μέχρι και  την  ημερομηνία  έκδοσης της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος,  είναι  επιλέξιμοι  προς  ένταξη και στο  υπομέτρο 11.1  «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» για τα εν λόγω αγροτεμάχια.

Ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης σε περισσότερες από μία δράσεις.

Παλαιοί Δικαιούχοι των Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος των δράσεων 1.1 «Βιολογική γεωργία» και 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία» του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, αντίστοιχα, των οποίων οι συμβατικές υποχρεώσεις δεν έχουν λήξει κατά το χρόνο έκδοσης των Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του υπομέτρου 11.2, δύνανται να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο του υπομέτρου 11.2. Στην περίπτωση αυτή, οι δεσμεύσεις τους εκκινούν από την επομένη της λήξης της σύμβασης που έχουν υπογράψει στο πλαίσιο των δράσεων 1.1 και 1.2 του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, αντίστοιχα.  

 
Όροι επιλεξιμότητας
 
Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του Μέτρου 11, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
  • Να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του υποψηφίου. Στην περίπτωση των πολυετών καλλιεργειών, τα προς ένταξη στις δράσεις 11.1.1 και 11.2.1 αγροτεμάχια, θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου, με επιλέξιμη για τη δράση πολυετή καλλιέργεια ή συνδυασμό πολυετών καλλιεργειών. Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στους αμπελώνες, οι καλλιέργειες θα πρέπει να βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.
  • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
  • Ειδικά για τις δράσεις του υπομέτρου 11.2, να περιλαμβάνονται μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π, και:
  1. βρίσκονται σε στάδιο βιολογικής παραγωγής, ή
  2. βρίσκονται σε στάδιο μετατροπής από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία κατά την ημερομηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι στη φάση μετατροπής εφαρμόζονται ήδη οι διατάξεις του Καν.(ΕΚ) 834/2007 περί βιολογικού τρόπου παραγωγής, ή γ) βρίσκονται σε στάδιο υποβιβασμού κατά την ημερομηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  • Αποκλείονται από την ένταξη αγροτεμάχια τα οποία:
  1. είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών,
  2. είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές, σε επίπεδο ενταγμένης εκμετάλλευσης- αγροτεμαχίου, δράσεις των μέτρων 10, 11 και 14, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της παρούσας,
  3. είναι συνιδιόκτητα, με την έννοια της δήλωσης του αγροτεμαχίου με ποσοστό συνιδιοκτησίας μικρότερο του 100% στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του υποψηφίου.
  • Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων/βοσκοτόπων ανέρχεται σε 0,1 Ha (εκτάρια), το οποίο πρέπει να διατηρείται σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης. Το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 0,3 Ha για Σελίδα 17 από 56 τις πολυετείς καλλιέργειες, σε 0,2 Ha για τις ετήσιες καλλιέργειες και σε 0,3 Ha για τις μικτές εκμεταλλεύσεις. Όσον αφορά την καλλιεργητική ομάδα «Ελαιοκομία», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/Ha, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα. Ελαιώνες με πυκνότητα φύτευσης μικρότερη των 80 ελαιόδεντρων/Ha, δεν είναι επιλέξιμοι προς ένταξη στο Μέτρο.
 
Ποσά στήριξης

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για νέους δικαιούχους που αναλαμβάνουν να εντάξουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας τα αγροτεμάχια ή τις εκτροφές ζώων που επιθυμούν και συνάπτουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων  καθώς και σε δικαιούχους που εφαρμόζουν τον Κανονισμό της Βιολογικής Γεωργίας και  διατηρούν ενεργή σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων περιλαμβάνει το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος για εργαστηριακές αναλύσεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60€/στρέμ. ετησίως για τις μονοετείς καλλιέργειες και τα 90€/στρέμ. ετησίως για τις πολυετείς καλλιέργειες . Οι δαπάνες που αφορούν στην στήριξη για εργαστηριακές αναλύσεις και πιστοποίηση  καταβάλλονται μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν.
 
Ύψος ενίσχυσης σε €/στρέμ. κατ’ έτος για τη δράση των Νέων Δικαιούχων
 
ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ €/στρέμμα/έτος
  Με περίοδο μετατροπής
Ελαιοκομία 67,9
Σταφίδα 71,9
Επιτραπέζια σταφύλια 90
Σταφύλια οινοποιήσιμα 84,5
Μηλοειδή 64,4
Πυρηνόκαρπα 90
Εσπεριδοειδή 34,5
Αραβόσιτος κτηνοτροφικός 60
Αραβόσιτος εδώδιμος 56,3
Χειμερινά σιτηρά 12,2
Ρύζι 37,1
Μηδική, τριφύλλι 58,5
Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή 43
Όσπρια 45,6
Βαμβάκι 49,6
Λινάρι, Ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες 52,9
Αρωματικά-Φαρμακευτικά φυτά 60
Ρόδια, Σύκα, Μικρόκαρπες (Φράουλες κ.λπ), Αβοκάντο, Ακρόδρυα, Ακτινίδια 90
Καπνός, Φυλλώδη Λαχανικά, Σταυρανθή, Βολβώδη, Καρότο, πατάτα 60


 Ύψος ενίσχυσης σε €/στρέμ. κατ’ έτος για τη δράση των Παλαιών Δικαιούχων
 
ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ €/στρέμμα/έτος
  Χωρίς περίοδο μετατροπής
Ελαιοκομία 50,5
Σταφίδα 63,6
Επιτραπέζια σταφύλια 90
Σταφύλια οινοποιήσιμα 65,7
Μηλοειδή 53,2
Πυρηνόκαρπα 90
Εσπεριδοειδή 33,4
Αραβόσιτος κτηνοτροφικός 60
Αραβόσιτος εδώδιμος 54,4
Χειμερινά σιτηρά 12
Ρύζι 44,6
Μηδική, τριφύλλι 57,4
Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή 49,1
Όσπρια 49,1
Βαμβάκι 51,6
Λινάρι, ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες 49,3
Αρωματικά-Φαρμακευτικά φυτά 60
Ρόδια, Σύκα, Μικρόκαρπες (Φράουλες κ.λπ), Αβοκάντο, Ακρόδρυα, Ακτινίδια 90
Καπνός, Φυλλώδη Λαχανικά, Σταυρανθή, Βολβώδη, Καρότο, πατάτα 60


Η GROWPLAN - Ορνιθάς Θ. & ΣΙΑ Ο.Ε. έχει μακρόχρονη εμπειρία στην προετοιμασία φακέλων υπαγωγής στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας δίνοντας σημασία στην εκπόνηση βιώσιμων μελετών με σκοπό την μακρόχρονη συνεργασία με τους πελάτες της.

Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας 
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar