Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης ώστε να δικαιούται την μείωση φόρου ή το αφορολόγητο;
07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης ώστε να δικαιούται την μείωση φόρου ή το αφορολόγητο;

0 comments 0 share
Επαγγελματίας αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί και τις 5 ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

β) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του (δηλαδή δεν απασχολούνται περισσότερο από 1225 ώρες ετησίως σε εξωαγροτικές δραστηριότητες (30% του συνολικού χρόνου απασχόλησης ανά έτος) π.χ. εργασία σε ζαχαροπλαστείο).

γ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του (δηλαδή π.χ. αν έχουν εισόδημα από περιστασιακή σε καφενείο 3.000€ να έχουν από τα αγροτικά τους εισοδήματα καθαρό κέρδος 3.001€)

δ) Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Αποδεικνύεται με την Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας στον ΟΓΑ ή με την Βεβαίωση Ασφάλισης στον ΟΓΑ.)

ε) Τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (και οι αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος πληρούν αυτή την προϋπόθεση).
 

Επίσης πλέον των ανωτέρω "επαγγελματίες αγρότες" θεωρούνται και οι:

α) Νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τους οποίους δεν ισχύει το κριτήριο του αγροτικού εισοδήματος άνω του 50%.

β) Φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων που δεν είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α.

γ) Φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με την διαχείριση Α.Π.Ε. (π.χ. φωτοβολταϊκά) έως 100kW που δεν είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α.Περισσότερα για την νέα φορολογία εισοδήματος εδώ

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας
Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα
Κατάλαβα!