Επιδοτήσεις

Μόνο με μεταβίβασή τους το 2016 δεν χάνονται δικαιώματα ως 250 ευρώ.
26 ΜΑΪΟΥ 2016

Μόνο με μεταβίβασή τους το 2016 δεν χάνονται δικαιώματα ως 250 ευρώ.

0 comments 0 share
Μια ευκαιρία να μη χάσουν τα πενιχρά τους δικαιώματα, που έλαβαν κατά την οριστική κατανομή και δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ (επί δυο συναπτά έτη, το 2015 και το 2016) έχουν οι αγρότες, απλά μεταβιβάζοντάς τα μέσα στη σχετική προθεσμία (έως τις 15 Ιουνίου). Έτσι, θ' αποφύγουν αυτά να καταλήξουν στο Εθνικό Απόθεμα.
 
Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης γης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 01-06-2015 έως 31-05-2016.
 
Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από ανακοίνωση της Ένωσης Σητείας, η οποία σημειώνει πως "οι αγρότες μπορούν φέτος να τα μεταβιβάσουν χωρίς πρόβλημα", αλλά και από οδηγίες του οργανισμού πληρωμών για τα μη χρησιμοποιηθέντα δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία καταλήγουν, όπως και στο παρελθόν στο Εθνικό Απόθεμα
Ως τέτοια (μη χρησιμοποιηθέντα) δικαιώματα ενίσχυσης θεωρούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ:
α. Τα δικαιώματα ενίσχυσης που δεν συνεπάγονται καταβολές ενισχύσεων επί δύο συναπτά έτη, λόγω οποιουδήποτε εκ των κατωτέρω:
i) μη τήρησης της προϋπόθεσης του ενεργού γεωργού
ii) το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων προ της ανάκλησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεων δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ
iii) απόδειξης πρόκλησης τεχνηέντως από τις 18/10/2011 συνθηκών, με σκοπό την αποφυγή της μείωσης των ενισχύσεων άνω των 150.000 ευρώ.
β. Κάθε δικαίωμα ενίσχυσης το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε από το γεωργό επί δύο συναπτά έτη.
Τα εν λόγω δικαιώματα επιστρέφονται στο εθνικό απόθεμα, εκτός αν η ενεργοποίηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.
Για τον καθορισμό των ιδιόκτητων ή μισθωμένων δικαιωμάτων του γεωργού που επιστρέφονται στο εθνικό απόθεμα, δίνεται προτεραιότητα στα δικαιώματα με τη χαμηλότερη αξία·
  
Δεν τα χάνουν, λέει ο Μπλιάτσιος
Διαφορετική πάντως άποψη εκφράζει ο γνωστός σύμβουλος – μελετητής από τη Λάρισα, Ντίνος Μπλιάτσιος, ο οποίος επισημαίνει ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στον κανονισμό ο δικαιούχους που δηλώνει την αντίστοιχη γη, μπορεί να μην πληρώνεται όταν το ποσό είναι κάτω από 250 ευρώ, δεν χάνει όμως και την πρόσβασή του στα αντίστοιχα δικαιώματα και αν τον επόμενο χρόνο καταφέρει να συγκεντρώσει κάτι παραπάνω (έστω με εξαγορά, κληρονομία ή μεταβίβαση), ώστε να βγει πάνω από τα 250 ευρώ, τότε εισπράττει κανονικά τα δικαιώματα της χρονιάς.
Κατά τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζει ο κ. Μπλιάτσιος, αν ένας δικαιούχους νοικιάσει τα δικαιώματά του σε κάποιον άλλο (με μεγαλύτερες των 250 ευρώ απολαβές), τότε ο παραλήπτης των δικαιωμάτων εισπράττει και για τα κάτω των 250 ευρώ ενοικιαζόμενα.


H ανακοίνωση της Ένωσης Σητείας  
Ενημερώνουμε τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει Αίτηση Ενεργοποίησης το έτος 2015 , για δικαιώματα μικρότερα των 250 € και δεν πληρώθηκαν ούτε μετά την προσθήκη της πράσινης ενίσχυσης, ότι μπορούν φέτος να τα μεταβιβάσουν χωρίς πρόβλημα.
Αν δεν μεταβιβαστούν το 2016, στη συνέχεια το 2017 θα καταλήξουν υποχρεωτικά στο Εθνικό Απόθεμα.
Για την Ένωση Σητείας Α.Ε.Σ.
Ο Πρόεδρος, Μανώλης Μαυροματάκης


Πηγή: www.agronews.gr

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας
Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα
Κατάλαβα!