image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Μένει το εργόσημο για αλλοδαπούς εργάτες γης

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Μένει το εργόσημο για αλλοδαπούς εργάτες γης

07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Μένει το εργόσημο για αλλοδαπούς εργάτες γης

07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2'
Τη διατήρηση του εργόσημου ως τρόπου ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης, επιβεβαίωσε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας αυτής.
 

Τη σχετική απόφαση επιβεβαίωσε σε επικοινωνία της με την Agrenda και το AgroNews και η νομική σύμβουλος του υπουργείου κυρία Διονυσοπούλου, η οποία διευκρινίζει ότι το άρθρο 42 του νόμου 4387/16 δεν έχει τύχει εφαρμογής, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αντίθετα παραμένει ενεργό το άρθρο 20 του νόμου 3863/10 με το οποίο διατηρείται κανονικά, όπως ξέραμε, το εργόσημο.

«Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα στην βόρειο Ελλάδα, στην κατεύθυνση επίλυσης του», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

Προηγήθηκαν αντιδράσεις για την εγκύκλιο (Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ),που υποχρεώνει τους εργοδότες-αγρότες να ασφαλίζουν τους μετακλητούς αγρεργάτες στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) και όχι με εργόσημο, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τα κόστη παραγωγής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με την παρουσία του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών, των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα την αποτίμηση εφαρμογής του άρθρου 58 ν. 4384/2016 που αφορά στην απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία. Υποβλήθηκαν στατιστικά στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και συζητήθηκαν δυσχέρειες που εμφανίστηκαν κατά την εφαρμογή της διάταξης.

Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα στην βόρειο Ελλάδα , στην κατεύθυνση επίλυσης του.

Για τον λόγο αυτό παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας  Γ. Ουρσουζίδης και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η διατήρηση του εργοσήμου ως τρόπου ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης. 

Πηγή: www.agronews.gr

Η GROWPLAN - Ορνιθάς Θ. και ΣΙΑ Ο.Ε. στελεχώνεται από έμπειρους λογιστές άρτια καταρτισμένους και διαρκώς ενημερωμένους σε φορολογικά θέματα, βάσει των αναγκών της εποχής και των συνεχών μεταβολών στον φορολογικό και εργατικό τομέα. Με υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια παρέχουμε λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες.

Εάν σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.

 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
0 comments 0 share 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023
Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
Δίπλα στη γεωργική γη που κατέχετε, τα μηχανήματα σας είναι πιθανότατα η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που κάνετε στην αγροτική σας επιχείρηση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους. Για να [...]
περισσότερα >
Τι έρχεται σε Σχέδια Βελτίωσης, Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, Ομάδες Παραγωγών
0 comments 0 share 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
Τι έρχεται σε Σχέδια Βελτίωσης, Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, Ομάδες Παραγωγών
Επενδύσεις έως 130.000 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή και τη µελισσοκοµία και έως 200.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους θα επιδοτούν νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν  πιθανότατα..   [...]
περισσότερα >
Ποια τα ποσοστά του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2022-2027;
0 comments 0 share 15 ΜΑΪΟΥ 2021
Ποια τα ποσοστά του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2022-2027;
Αυξημένες κατά 5%–25% είναι οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027. Με τα νέα ποσοστά το ποσοστό επιδότησης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου από το 2022 θα ανέρχεται στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές [...]
περισσότερα >
topbar