image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Με τα επίπεδα του Βορρά οι τιμές στο αγελαδινό

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Με τα επίπεδα του Βορρά οι τιμές στο αγελαδινό

05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Με τα επίπεδα του Βορρά οι τιμές στο αγελαδινό

05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3'
Τις τιµές του ευρωπαϊκού βορρά προσεγγίζει το ελληνικό αγελαδινό γάλα, εξέλιξη η οποία βγάζει εκτός παιχνιδιού αξιόλογες για τα ελληνικά δεδοµένα µονάδες στον κλάδο της αγελαδοτροφίας. Τα «σκάρτα» ισοζύγια που κάνει αυτό τον καιρό ο ΕΛΓΟ, διευκολύνουν προς το παρόν τις εισαγωγές και την προµήθεια φθηνής πρώτης ύλης για τις ανάγκες της εγχώριας γαλακτοβιοµηχανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
 
Πάτημα στα γαλατάδικα να προσφέρουν τιμές… πάτου ακόμη και 29 λεπτά το κιλό, δίνει η ευκολία εξεύρεσης φθηνής πρώτης ύλης από το εξωτερικό
Έτσι,πολλοί αγελαδοτρόφοι στη χώρα, αναγκάζονται, είτε να σφάζουν τα ζώα για να αντισταθµίσουν τις ζηµιές, είτε να πουλούν κάτω του κόστους στα επίπεδα των 28-29 λεπτών το κιλό σε µικρά τυροκοµεία (κίτρινο τυρί). Οι µεγάλες εγχώριες γαλακτοβιοµηχανίες δείχνουν να είναι «καλυµµένες» και να µην έχουν διάθεση να απορροφήσουν άλλο ελληνικό γάλα.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους βιοµήχανους να τιµολογούν από τα επίπεδα των 35 λεπτών κατά µέσο όρο το Μάρτιο, στα 30-32 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο αυτές τις µέρες.
«Ο τοµέας της κτηνοτροφίας αλλά ειδικότερα της αγελαδοτροφίας περνάει δύσκολες µέρες. Η µεγάλη πτώση των τιµών για το γάλα στις χώρες της ∆υτικής Ευρώπης λόγω της υπερπροσφοράς που προέκυψε µετά την κατάργηση των ποσοστώσεων στην ΕΕ και το ρωσικό εµπάργκο επηρεάζει την αγορά του προϊόντος», σηµειώνει ο έµπειρος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βόλου και της Γαλακτοβιοµηχανίας ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος και προσθέτει ότι: «η πολιτεία πρέπει να παρέµβει, γιατί αν η κατάσταση συνεχιστεί και µε την ανάκαµψη να αργεί ακόµα, πάει για αφανισµό ο κλάδος». «Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι ως χώρα χρειαζόµαστε περίπου 1.300.000 τόνους γάλακτος, αλλά φέτος παρήγαµε κάτω από 600.000 τόνους και υπολογίζω ότι µέχρι τα τέλη του 2016 θα πέσουµε ακόµα και κάτω από τους 500.000 τόνους», εκτιµά ο πρόεδρος της βολιώτικης γαλακτοβιοµηχανίας.
Σκληρός ανταγωνισµός
Αξίζει επίσης, να σηµειωθεί ότι η µέση τιµή των 38 λεπτών το κιλό, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΛΓΟ για το µήνα Μάρτιο, και η τιµή κάτω των 28-29 λεπτών το κιλό που δίνουν τώρα τα τυροκοµεία είναι καταστροφική για τους αγελαδοτρόφους καθώς το κόστος παραγωγής υπολογίζεται γύρω από τα 39-40 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ένα µέσο επίπεδο τιµών γύρω από τα 42-43 λεπτά το κιλό εν µέσω σκληρού ανταγωνισµού στην αγορά.
«Συνεχείς µειώσεις τιµών, ανύπαρκτη ζήτηση από τις βιοµηχανίες, σφαγές κοπαδιών και κλείσιµο µονάδων είναι η εικόνα της σηµερινής αγελαδοτροφίας», επισηµαίνει στην Agrenda ο  Θανάσης Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδος και υπογραµµίζει το γεγονός ότι: «µας λένε ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα µειώθηκε κατά 16% αλλά την ίδια ώρα δεν µας εξηγούν το γεγονός πως αυξάνονται κατά 30% οι εισαγωγές ξένου γάλακτος. ∆υστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται για να δηµιουργηθεί αυτάρκεια στο γάλα στη χώρα µας».

Επιβιώνουν οι µονάδες που έχουν µεγάλο τονάζ
Από την άλλη πλευρά, οι µονάδες που έχουν µεγάλο τονάζ και παράγουν προϊόν µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά µπορούν να διεκδικούν έως και 3 λεπτά πιο πάνω από τις τιµές του ΕΛΓΟ έπειτα από συµβόλαια µε µεγάλες πολυεθνικές γαλακτοβιοµηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας.


Πηγή: Agronews.gr
 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
0 comments 0 share 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023
Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
Δίπλα στη γεωργική γη που κατέχετε, τα μηχανήματα σας είναι πιθανότατα η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που κάνετε στην αγροτική σας επιχείρηση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους. Για να [...]
περισσότερα >
Τι έρχεται σε Σχέδια Βελτίωσης, Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, Ομάδες Παραγωγών
0 comments 0 share 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
Τι έρχεται σε Σχέδια Βελτίωσης, Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, Ομάδες Παραγωγών
Επενδύσεις έως 130.000 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή και τη µελισσοκοµία και έως 200.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους θα επιδοτούν νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν  πιθανότατα..   [...]
περισσότερα >
Ποια τα ποσοστά του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2022-2027;
0 comments 0 share 15 ΜΑΪΟΥ 2021
Ποια τα ποσοστά του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2022-2027;
Αυξημένες κατά 5%–25% είναι οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027. Με τα νέα ποσοστά το ποσοστό επιδότησης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου από το 2022 θα ανέρχεται στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές [...]
περισσότερα >
topbar