image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Όροι και προϋποθέσεις για άδειες στάβλων εντός ή πλησίον οικισμών

Όροι και προϋποθέσεις για άδειες στάβλων εντός ή πλησίον οικισμών

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Υπογράφτηκε στις 04/08/2017 η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων εντός ή πλησίον οικισμού. Η απόφαση εφαρμόζεται σε υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012, εγκαταστάσεις, δηλαδή στις 12-03-2012 με δυναμικότητα μεγαλύτερη από αυτή που καθορίζεται με τις αποφάσεις των Περιφερειαρχών για τη διατήρηση οικοσίτων ζώων, και είναι εγκατεστημένες, είτε εντός ορίων κατοικημένων περιοχών, είτε πλησίον αυτών και σε αποστάσεις μικρότερες από εκείνες που ορίζονται στο ν. 4056/2012.

Αυτό ορίζει η ΚΥΑ 940/81279/26.7.2017, που εξεδόθη, με σκοπό τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων, των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, των κυρώσεων καθώς και λεπτομερειών εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 17α «Συνέχιση λειτουργίας υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών» του ν. 4056/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Συνοπτικά δίνεται η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας εντός ορίων κατοικημένων περιοχών ή πλησίον αυτών παρέχεται στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των κατηγοριών της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 οι οποίες
  • είχαν ιδρυθεί - κατασκευασθεί και λειτουργούσαν (διέθεταν ζωικό κεφάλαιο) πριν τις 12/03/2012
  • διατηρούν τη δυναμικότητα που είχαν στις τις 12/03/2012, εκτός εκείνων που υπερβαίνουν το 25% των ανώτατων ορίων της κατηγορίας Β' της υπ' αριθμ. 1958/13.1.2012 (ΦΕΚ Β' 21) απόφασης, όπως ισχύει, οι οποίες υποχρεούνται να μειώσουν τη δυναμικότητά τους στο παραπάνω ποσοστό.
Η ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου αποδεικνύεται είτε:
  1. από τον κωδικό εκμετάλλευσης - αν έχει ήδη χορηγηθεί - από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία,
  2. από τη Δήλωση ΟΣΔΕ,
  3. από σχετική βεβαίωση Δημόσιας Αρχής.
  • αφορούν μονάδες δυναμικότητας εντός των ορίων της κατηγορίας Β και/που υπάγονται σε ΠΠΔ.
  • αφορούν μονάδες με δυναμικότητα μικρότερη από εκείνη της κατηγορίας Β και/που πρέπει να τηρούν τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Δεν επιτρέπεται η έκδοση άδειας διατήρησης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των οποίων είχε διακοπεί η λειτουργία πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012.
 
Υποβολή αιτήσεων
 
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν εντός ή πλησίον οικισμών σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα στην οικεία ΔΑΟΚ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 4.12.2017.

Δεκτές γίνονται και οι αιτήσεις που τυχόν έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους πριν τη δημοσίευση της παρούσας και εξετάζονται μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας, διακόπτεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη η λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ενδιαφερόμενων που δεν έχουν υποβάλει ανάλογο αίτημα, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Σταυλισμού.

Κυρώσεις

Στους φορείς των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που διαπιστώνονται παραβάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 6 της παρούσας, επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:

Α) Διακοπή της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης επιβάλλεται όταν:
  • Διαπιστώνονται παραβάσεις για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης τους και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης.
  • Οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν υποβάλλουν ανάλογο αίτημα έκδοσης προσωρινής άδειας διατήρησης έως την 4.12.2017.
  • Με την παύση της δραστηριότητας του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης διακόπτεται η λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και η άδεια διατήρησης ανακαλείται.
Β)Πρόστιμο από διακόσια (200) έως πεντακόσια (500) ευρώ. Επιβάλλεται, στον υπογράφοντα τις σχετικές δηλώσεις και πέραν των οποιονδήποτε άλλων κυρώσεων προβλέπει ο ν. 1599/1986 και στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία χορήγησης της προσωρινής άδειας διατήρησης διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο των υποβληθεισών υπευθύνων δηλώσεων του ν. 1599/1986 ήταν ψευδές. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα κλιμακώνονται ως εξής:


Συνδυασμός επιβολής των διοικητικών κυρώσεων των παραγράφων Α και Β, (προστίμων και διακοπής της λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων) δεν επιτρέπεται.
Οι πιο πάνω αναφερόμενες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα επιβάλλονται πέραν των οποιωνδήποτε ποινικών, αστικών ή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις. 

 
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar