image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2'
Kατετέθη στη Βουλή, το νομοσχέδιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών που θέτει υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των Συνεταιρισμών στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά.

Το νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία σύστασης, αναγνώρισης, αλλά και παρακολούθησης της λειτουργίας των Συνεταιρισμών και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρατίθενται τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς:  
  • Ιδρύονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.) με απόφαση της Εποπτεύουσας Αρχής και όχι με δικαστική όπως μέχρι σήμερα, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία και μειώνει τα έξοδα για τους συνεταιριστές.
  • Μειώνεται σε δέκα (10) τουλάχιστον πρόσωπα από είκοσι (20) που ισχύει, η υπογραφή του σχετικού καταστατικού για την σύσταση Α.Σ.. Η σύσταση Α.Σ. μπορεί να γίνει και με λιγότερα από δέκα πρόσωπα, εφόσον ειδικές συνθήκες το επιβάλουν.
  • Ορίζεται σε 10.000 € το ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο
  • Το ελάχιστο ποσοστό παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον Α.Σ. είναι 75%.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στους Α.Σ. μελών - επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, έως το 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής, εκ μέρους των Α.Σ. ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων, μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ συνολικά, για κάθε μέλος.
  • Τα πλεονάσματα που δημιουργεί ο Α.Σ. δεν φορολογούνται. 
  • Τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα. 
Επιπλέον, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τίτλο «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)», που αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των ΑΣ και των λοιπών νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο πλην των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar