image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Π3-70-1.5 Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων

Π3-70-1.5 Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5'
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ως στόχο την στήριξη των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων.
 
Μειονέκτημα των αυτόχθονων φυλών, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είναι οι χαμηλές τους αποδόσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια εισοδήματος για τους εκτροφείς τους. Έτσι, οι εκτροφείς συχνά προβαίνουν στην αντικατάσταση των φυλών αυτών με άλλες πιο αποδοτικές φυλές ή σε ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις με σκοπό την αύξηση των αποδόσεων. Συνεπώς, η οικονομική στήριξη μέσω της δράσης αποτελεί βασικό κίνητρο για τη διατήρηση των ζώων των φυλών αυτών αφού αναπληρώνει την ως άνω αναφερόμενη απώλεια εισοδήματος.
 
Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της γενετικής βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής.
 
Δικαιούχοι
 
Δικαιούχοι είναι Γεωργοί (κτηνοτρόφοι), φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι κατέχουν γεωργική εκμετάλλευση και οι οποίοι:  είναι κάτοχοι απειλούμενων με εξαφάνιση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, όπως αυτές αναφέρονται στον σχετικό πίνακα στη περιγραφή της δράσης.  εκτρέφουν ζώα των απειλούμενων φυλών στις συγκεκριμένες περιοχές κατανομής τους, όπως αυτές αναφέρονται ανωτέρω.  εκτρέφουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία ανήκουν. Τα γενεαλογικά βιβλία τηρούνται στα αρμόδια Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων υπό την εποπτεία της Δ/νσης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
 
Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση ή αύξηση του αριθμού των επιλέξιμων ζώων για μία πενταετία.
 
Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι ζώα των αυτόχθονων φυλών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δεδομένου ότι πληρούν τις απαιτήσεις της παρ. 4α του Άρθρου 45 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2022/126 και καταγράφονται στο Π.Δ 434/1995 όπως αυτές αναφέρονται στον παρακάτω Πίνακα.
 
Οι αυτόχθονες φυλές που κινδυνεύουν με εξαφάνιση παρακολουθούνται από τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων τα οποία τηρούν και τα σχετικά γενεαλογικά βιβλία.
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας.
 
Η ενίσχυση χορηγείται για την διατήρηση ή αύξηση ΜΖΚ όπου, ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες: 
  • Ένα (1) βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών = 1 ΜΖΚ 
  • Ένα (1) προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους= 0,10 ΜΖΚ 
  • Μία (1)χοιρομητέρα = 0,5 ΜΖΚ 
  • Ένα (1) μόνοπλο άνω των έξι (6) μηνών = 1 ΜΖΚ
Κάθε νέο ζώο που εισάγεται στην εκμετάλλευση πρέπει να είναι απόγονος των ήδη υφιστάμενων στη εκμετάλλευση ζώων ή να προέρχεται από άλλη εκμετάλλευση που εκτρέφει ζώα της ίδιας φυλής και είναι εγγεγραμμένο στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής όπως αυτό τηρείται στο Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων (ΚΖΓΠ). Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τη γραμμή βάσης της δράσης ήτοι να καταγράφει σε γενεαλογικά βιβλία τα ζώα που ανήκουν σε απειλούμενες με εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές. Επιπροσθέτως να τηρούν τις απαιτήσεις της καλής διαβίωσης των ζώων.
 
Επιλέξιμα είδη
 
Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα κάτωθι: 
  • Θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των δύο (2) ετών. 
  • Θηλυκά αιγοπρόβατα ηλικίας άνω του ενός (1) έτους. 
  • Χοιρομητέρες. 
  • Αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των έξι (6) μηνών
 
Δεσμεύσεις
 
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τις κάτωθι δεσμεύσεις: 
  • Να διατηρούν τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων ένταξης για μία πενταετία. Είναι δυνατή η αντικατάσταση των ζώων που εντάχθηκαν αρχικά με ζώα της ίδιας φυλής, εφόσον ο συνολικός αριθμός των ζώων κατά τη διάρκεια της πενταετίας παραμένει τουλάχιστον αυτός που αναφέρεται κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα. 
  • Όλα τα ζώα που συμμετέχουν στη δράση πρέπει να φέρουν σήμανση(ενώτια, βώλους, κ.λπ.),όπως προβλέπεται από την σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία 
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων Κέντρων Ζωικών Γενετικών Πόρων (ΚΓΖΠ) για την τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων των φυλών στις οποίες ανήκουν τα ζώα τους και να εφαρμόζουν όλες τις υποχρεώσεις για την τήρησή του. 
  • Στην περίπτωση απομάκρυνσης επιλέξιμων ζώων από την εκμετάλλευση (σφαγή – πώληση),και για οποιαδήποτε μεταβολή να ενημερώνουν άμεσα και οπωσδήποτε πριν προβούν στην ενέργεια το αρμόδιο ΚΖΓΠ. 
  • Ειδικά οι δικαιούχοι με ιπποειδή οφείλουν να καταθέσουν στο αρμόδιο Κ.Ζ.Γ.Π βεβαιώσεις ταυτοποίησης των ιπποειδών τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται για το πρώτο έτος εφαρμογής κυρώσεις.
 
Για το δεύτερο έτος εφαρμογής και για όσα ζώα δεν προσκομίστηκαν οι βεβαιώσεις ταυτοποίησης, αυτές κατατίθενται στο αρμόδιο Κ.Ζ.Γ.Π, διαφορετικά επιβάλλονται εκ νέου οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Η εν λόγω διαδικασία επαναλαμβάνεται κατ' έτος μέχρι τη λήξη της πενταετούς περιόδου δέσμευσης. Τα Κ.Ζ.Γ.Π εξετάζουν την ακρίβεια των στοιχείων των βεβαιώσεων και ακολούθως συμπεριλαμβάνουν τα ανάλογα δεδομένα στα γενεαλογικά βιβλία ή μητρώα που τηρούν.
 
Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρούν φάκελο δικαιούχου καθ’ όλη τη διάρκεια τήρησης των δεσμεύσεων και για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές σε κάθε σχετικό αίτημα
 
Ποσά στήριξης
 
Τα ποσά στήριξης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης υπολογισμού, παρουσιάζονται παρακάτω:
 
  • Θηλυκά βοοειδή > 2 ετών → 394 €/ΜΖΚ/έτος μέγιστο ύψος ενίσχυσης
  • Θηλυκά αιγοπρόβατα > 1 έτους → 449 €/ΜΖΚ/έτος μέγιστο ύψος ενίσχυσης
  • Χοιρομητέρες → 616 €/ΜΖΚ/έτος μέγιστο ύψος ενίσχυσης
  • Αρσενικά & θηλυκά ιπποειδή > 6 μηνών → 629 €/ΜΖΚ/έτος μέγιστο ύψος ενίσχυσης
 
Στο ύψος ενίσχυσης στους τομείς βοοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας και χοιροτροφίας περιλαμβάνεται το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής, με αναλογία ένα (1) αρσενικό ζώο για κάθε δεκαπέντε (15) θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, που ανέρχεται σε 23,33 €.
Οι ενισχύσεις αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα ανά ΜΖΚ διατηρούμενης αυτόχθονης φυλής, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν. Εφαρμόζεται η αντιστοιχία 1ΜΖΚ=1Ha βοσκοτόπων
 
Περιοχή εφαρμογής
 
Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της δράσης καλύπτει όλη τη χώρα.
 
Τομείς παρέμβασης
 
Τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής, όπως αυτές εμφανίζονται στον Πίνακα των επιλέξιμων φυλών.
 
Συνολικός Προϋπολογισμός
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 47.247.080 €.
 
Υποβολές προτάσεων
 
Αναμένεται εντός της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.
 
Δείτε εδώ τα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.
 
Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.
 
Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar