image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Π3-73-2.5 Επενδύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές

Π3-73-2.5 Επενδύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Το μέτρο προσφέρεται για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας ώστε να επιτραπεί στις εκμεταλλεύσεις να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά.
 
Αφορά σε προληπτικές δράσεις, με σκοπό τη μείωση των συνεπειών από πιθανές φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα στο παραγωγικό δυναμικό.
 
Οι δράσεις πρόληψης μπορούν να είναι ιδιωτικές επενδύσεις γεωργού φυσικού ή νομικού προσώπου ή συλλογικού σχήματος γεωργών ή συλλογικές επενδύσεις.
 
Ως συλλογικές επενδύσεις ορίζονται οι επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από συλλογικό σχήμα γεωργών και ωφελεί το σύνολο ή ένα ποσοστό άνω του 50% των μελών του συλλογικού σχήματος, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υλοποιούμενων επενδύσεων (πχ. ανεμομείκτες).
 
Δικαιούχοι
 
Η στήριξη παρέχεται: 
  • σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του γεωργού ή σε ομάδες γεωργών – συλλογικά σχήματα γεωργών (όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συλλογικές αγροτικές οργανώσεις, σύμφωνα με το Ν. 4015/2011/210Α/21.09.2011, όπως κάθε φορά ισχύει). 
  • στον ΕΛ.Γ.Α ή άλλο δημόσιο φορέα ο οποίος έχει άμεση σχέση με το γεωργικό παραγωγικό δυναμικό που πλήττεται, έχει την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του για την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων πρόληψης, προβαίνει σε ενέργειες, που αφορούν στη συλλογική ενεργητική προστασία της φυτικής παραγωγής από κινδύνους.
Δεν ενισχύονται συλλογικά σχήματα, τα οποία υλοποιούν επιχειρησιακό πρόγραμμα στο τομεακό των οπωροκηπευτικών και έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική δράση
 
Επιλέξιμες Δαπάνες
 
Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι δαπάνες, που αφορούν στο κόστος προληπτικών δράσεων: 
  • Αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών, όπως πάσσαλοι υποστύλωσης, συρματόσχοινα, αντιχαλαζικά δίχτυα, άγκυρες κ.λπ., που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις χαλαζικής πρόληψης
  • Αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών, από παγετό όπως ανεμομείκτες, συστήματα τεχνικής βροχής, κάθετες τουρμπίνες, κ.λπ., 
  • Αγορά υλικών και εγκατάσταση ανεμοφρακτών.
 
Μη επιλέξιμες δαπάνες
 
Δεν ενισχύονται: 
  • δαπάνες που δεν εξυπηρετούν την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης, όπως δαπάνες για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης, δαπάνες συντήρησης, αγοράς εφοδίων κ.λπ.
  • δαπάνες που αποσβένονται εντός του έτους
  • ΦΠΑ, εκτός της περίπτωσης που δεν είναι ανακτήσιμος και λοιπές δημοσιονομικές δαπάνες
  • δαπάνες αγοράς γης οποιασδήποτε νομικής ή άλλης μορφής (πχ αγροτεμάχιο, οικόπεδο, γήπεδο κ.λπ.), εγκαταστάσεων, μεταχειρισμένου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού
  • τόκοι χρέους
  • δαπάνες που υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης με εξαίρεση τις γενικές δαπάνες
  • δαπάνες που αφορούν αιτήματα τροποποίησης της απόφασης ένταξης πράξης και υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης τροποποίησης
  • δαπάνες αντικατάστασης υφιστάμενων συστημάτων ενεργητικής προστασίας της γεωργικής εκμετάλλευσης του δικαιούχου, που δεν έχουν ακόμα αποσβεστεί.
 
Επίσης, δεν ενισχύονται δαπάνες κατά παράβαση απαγορεύσεων ή περιορισμών που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, όπως αυτός ισχύει ακόμη και όταν οι εν λόγω απαγορεύσεις και περιορισμοί αφορούν μόνο την ενωσιακή στήριξη που παρέχεται βάσει του εν λόγω κανονισμού ή κατά παράβαση απαγορεύσεων ή περιορισμών του εθνικού θεσμικού πλαισίου.
 
Ποσό και ποσοστό ενίσχυσης
 
Το ποσοστό ενίσχυσης είναι ενιαίο και δεν διαφοροποιείται. Η ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων καθώς επίσης και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ένταση ενίσχυσης για συλλογικές επενδύσεις ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.
Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται, ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου, έως τις 18.000,00 €.
Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά Συλλογικό Σχήμα Γεωργών έως τις 600.000,00€.
 
Κριτήρια βαθμολογίας
 
Κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων προτεραιότητα δύναται να δίνεται βάσει των ακόλουθων αρχών: 
  • Συχνότητα των φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων, με προτεραιότητα στις περιοχές, όπου παρατηρείται συστημικός κίνδυνος 
  • Αξία του παραγόμενου προϊόντος, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες αξίες παραγωγής 
  • Στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία 
  • Στη συλλογικότητα των επενδύσεων πρόληψης σε μια δεδομένη περιοχή 
  • Σε οικονομικά κριτήρια, με προτεραιότητα στους δικαιούχους με χαμηλότερα εισοδήματα 
  • Στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 
  • Στις καλλιέργειες με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή {ΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή προϊόν Πιστοποιημένης Βιολογικής παραγωγής. 
  • Στους νέους αγρότες του ΠΑΑ 2014-2022 ή/και του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
 
 
Συνολικός Προϋπολογισμός
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 35.288.236 €.
 
Υποβολές προτάσεων
 
Αναμένεται εντός της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.
 
  
Δείτε εδώ τα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.
 
Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.
 
Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar