image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Π3-77-2.1 Συστήματα Ποιότητας Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων

Π3-77-2.1 Συστήματα Ποιότητας Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Η δράση για τη Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας αποσκοπεί στην:
  • υποστήριξη της αύξησης της αξίας του γεωργικού προϊόντος στις αγροτικές περιοχές, μέσω της πιστοποίησης βάσει αναγνωρίσιμων από τον καταναλωτή προτύπων.
  • δημιουργία συνθηκών για την διασφάλιση υψηλών επιδόσεων ποιότητας για τα προϊόντα με έμφαση στο συνδυασμό με εμπορεύσιμη ποσότητα.
  • καλύτερη πρόσβαση των παραγωγών στην αγορά με την αύξηση της αξιοπιστίας των συλλογικών φορέων ως σταθερών προμηθευτών πιστοποιημένου ποιοτικού προϊόντος με αποδεικνυόμενα επιθυμητά χαρακτηριστικά
  • καλύτερη πρόσβαση των παραγωγών στην αγορά μέσω της ενεργοποίησης δράσεων προώθησης και προβολής
  • στην πιστοποίηση, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών – διατροφολογικών χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων
  • υποβοήθηση του καταναλωτή για την αναγνώριση προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και προϊόντων, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών παραγωγής που παράγονται στη χώρα.
 
Επιλέξιμα συστήματα ποιότητας
 
Επιλέξιμα είναι τα ακόλουθα συστήματα ποιότητας, τα οποία διέπονται από τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας, βάσει των οποίων θεσπίστηκαν, και της εθνικής νομοθεσίας, βάσει των οποίων εφαρμόζονται στην ελληνική επικράτεια:
  • Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ), σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1308/2013 καθώς και τις ισχύουσες κάθε φορά εθνικές διατάξεις.
  • Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα Ε.Π.Ε.), σε συμμόρφωση με τους Καν. (ΕΚ) 543/2008 και Καν. (ΕΚ) 589/2008, για το κρέας πουλερικών και τα αυγά ορνίθων αντίστοιχα, καθώς και τις ισχύουσες κάθε φορά εθνικές διατάξεις.
  • Εθνικά συστήματα Ποιότητας AGRO που πληρούν τους όρους της Οδηγίας 1535/2015, καθώς και το Άρθρο 47 (παρ. (α)) του εφαρμοστικού κανονισμού.
 
Νέα συμμετοχή σε σύστημα ποιότητας
 
1. Στο πλαίσιο της παρέμβασης ενισχύεται είτε η νέα συμμετοχή στο σύστημα ποιότητας, είτε η συμμετοχή σε σύστημα ποιότητας για νέα παραγωγική κατεύθυνση.
2. Ο έλεγχος της νέας συμμετοχής διενεργείται με βάση τα επίσημα στοιχεία που τηρεί ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας.
3. Δεν είναι επιλέξιμες συμμετοχές που έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή στο ίδιο σύστημα ποιότητας της ίδιας παραγωγικής κατεύθυνσης από το Μέτρο 3.1 του ΠΑΑ 2014-2020.
 
Δικαιούχοι
 
Για όλα τα επιλέξιμα συστήματα ποιότητας, δικαιούχοι δύνανται να είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
 
Δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι της δράσης:
  • Παραγωγοί ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Παραγωγικές κατευθύνσεις στις οποίες υλοποιείται Τομεακό Πρόγραμμα.
 
Επιλέξιμες δαπάνες
 
1. Επιλέξιμες είναι οι πάγιες δαπάνες για τη νέα συμμετοχή στο σύστημα ποιότητας, όπως αυτές ορίζονται στο κανονιστικό πλαίσιο του εκάστοτε συστήματος ποιότητας.
2. Η ενίσχυση καταβάλλεται στον δικαιούχο σε ετήσιες δόσεις.
3. Είναι επιλέξιμη δαπάνη η συμμετοχή σε νέα αναγνωρισμένα Εθνικά η Ενωσιακά συστήματα ποιότητας που θα τεθούν σε ισχύ την περίοδο 2023-2027
 
Μορφή στήριξης
 
Η ενίσχυση (εκτός ΟΣΔΕ) παρέχεται υπό την μορφή επιστροφής των επιλέξιμων δαπανών που έχουν όντως πραγματοποιηθεί από τον δικαιούχο βάσει παραστατικών και βάσει απλοποιημένου κόστους στην περίπτωση των εθνικών προτύπων AGRO.
 
Ποσά και ποσοστά στήριξης
 
Το ποσό ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο κάθε παραγωγός στο πλαίσιο των επιμέρους υποχρεώσεων που απορρέουν από τις προδιαγραφές του εκάστοτε συστήματος ποιότητας.
 
Ποσά και ποσοστά στήριξης για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας:
 
Η ενίσχυση παρέχεται ανά γεωργική εκμετάλλευση για μέγιστη διάρκεια 5 ετών και προκύπτει από τις επιμέρους δυνητικές πάγιες δαπάνες κάθε συστήματος ποιότητας, βάσει παραστατικών πλην συστήματος AGRO όπου εφαρμόζεται η μέθοδος του απλοποιημένου κόστους.
Για κάθε σύστημα ποιότητας ανά εκμετάλλευση ισχύει ανώτατο επιλέξιμο ετήσιο ποσό ενίσχυσης, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω Πίνακα:
 

 
Ειδικότερα για το σύστημα ποιότητας Agro 2 (πρότυπα Agro 2.1 και Agro 2.2) με χρήση τυποποιημένων κλιμάκων μοναδιαίου κόστους (απλοποιημένο κόστος), το κόστος μεταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων παραγωγών (μέγεθος της ομάδας γεωργών) που εφαρμόζει το σύστημα ως ακολούθως:
 

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών της δράσης
 
Συνολικός Προϋπολογισμός
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.373.775 €.
 
Υποβολές προτάσεων
 
Αναμένεται εντός της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.
 
  
Δείτε εδώ τα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.
 
Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.
 
Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar