image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Προδημοσίευση Απονιτροποίησης οδηγός για τις φθινοπωρινές σπορές

Επιδοτήσεις

Προδημοσίευση Απονιτροποίησης οδηγός για τις φθινοπωρινές σπορές

06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Επιδοτήσεις

Προδημοσίευση Απονιτροποίησης οδηγός για τις φθινοπωρινές σπορές

06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5'
Καθυστερεί όπως προκύπτει από πληροφορίες της Agrenda η πρόσκληση της Απονιτροποίησης που προγραµµατιζόταν για Σεπτέµβρη µε το υπουργείο να έχει θέσει όµως ως επιλέξιµες τις φθινοπωρινές σπορές που θα ξεκινήσουν το ερχόµενο διάστηµα. Την ίδια ώρα έχει αποσταλεί φάκελος στις Βρυξέλλες για την ένταξη νέων καλλιεργειών στο Μέτρο όπως η ελαιοκράµβη, ο καπνός και η στέβια από τον περασµένο Ιούνιο και πιθανώς η καθυστέρηση να οφείλεται στην αναζήτηση φόρµουλας ώστε να βρίσκονται και αυτές µέσα στη νέα πρόσκληση.

Η πρόσκληση για το πρώτο έτος εφαρµογής θα καλύπτει τις φθινοπωρινές σπορές του 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες του 2018, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 

Δείτε σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί το μέτρο της Απονιτροποίησης


Τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεµβρίου αποτελεί πλέον την πιθανότερη ηµεροµηνία σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ενώ η πρόσκληση θα βγει σε δηµόσια διαβούλευση µέσα στο µήνα. Σηµειώνεται εδώ ότι εκκρεµεί και αίτηµα για πριµοδότηση των δενδροκαλλιεργειών της Θεσσαλίας που έµειναν εκτός του αρχικού προγραµµατισµού. Η πρόσκληση για το πρώτο έτος εφαρµογής θα καλύπτει τις φθινοπωρινές σπορές του 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες του 2018, σύµφωνα πάντα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα νέα χαρακτηριστικά του Μέτρου έχουν ως εξής:
  1. η αύξηση των ζωνών από τις 8 στις 38, όπου εντάσσονται µεταξύ άλλων περιοχές όπως ο Αλµυρός Μαγνησίας, η Αιτωλοακαρνανία, ο Έβρος, εκτάσεις γύρω από το ∆έλτα Νέστου και τον Σπερχειός Φθιώτιδας και η Κοζάνη (Χάρτης δεξιά).
  2. εκτός από την πριµοδότηση νέων καλλιέργειων όπως ο ηλίανθος και τα χειµερινά σιτηρά (αρκεί να είναι σε αρδευόµενα αγροτεµάχια), η στήριξη στο βαµβάκι επανέρχεται στα επίπεδα της περιόδου 2000-2006, δηλαδή στα 60 ευρώ ανά στρέµµα.
  3. εντάσσονται στο Μέτρο και οι δενδροκαλλιέργειες.

Όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας που θα ενεργοποιηθούν εφόσον ξεπεραστεί το µπάτζετ των 170 εκατ. ευρώ, θα είναι η κακή ποιοτική (χηµική) κατάσταση στα υπόγεια υδατικά συστήµατα µε µέγιστο τους 100 πόντους. ∆εύτερο φίλτρο θα είναι το κριτήριο Natura που δίνει µέχρι 20 πόντους.

Aναλυτικά, το Μέτρο Απονιτροποίησης θα προκηρυχθεί µε τέσσερις επί µέρους ειδικές δράσεις.

Πρώτη δράση είναι η Αγρανάπαυση: Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγµένης έκτασης.

Εάν η δέσµευση της αγρανάπαυσης πρόκειται να εφαρµοστεί σε ενταγµένα στη δράση αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 8%, τότε ο δικαιούχος αναλαµβάνει επιπλέον να εγκαθιστά φυτά εδαφοκάλυψης (κατάλληλα χειµερινά ψυχανθή, σιτηρά και σταυρανθή και µείγµατα αυτών) στα αγροτεµάχια αυτά.

Ύψος ενίσχυσης:
  • Καλαµπόκι: 43,5 έως 50,2 ευρώ,
  • Ζαχαρότευτλα: 50,2 έως 60 ευρώ,
  • Φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά: 60 ευρώ,
  • Βαµβάκι: 60 ευρώ.
  • Σιτάρι, ελαιοκράµβη είναι Σεπτέµβρη-Οκτώβρη
  • Βαµβάκι, καλαµπόκι, ηλίανθος είναι εαρινές.

Η δεύτερη δράση είναι η Αµειψισπορά: Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν ετησίως να θέτουν σε αµειψισπορά έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγµένης έκτασης. Ως καλλιέργειες αµειψισποράς εγκαθίστανται καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές (χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή).

Ύψος ενίσχυσης:
  • Καλαµπόκι: 29,1 έως 38,9 ευρώ
  • Ζαχαρότευτλα: 35,7 έως 46,4 ευρώ
  • Φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά: 60 ευρώ
  • Βαµβάκι: 51,3 έως 60 ευρώ
  • Ηλίανθος: 32 ευρώ

Οι δενδροκαλλιέργειες, εντάσσονται στην τρίτη δράση, και αφορά τη χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν:
  • Να εφαρµόζουν χλωρά λίπανση µε φυτά εδαφοκάλυψης στον υποόροφο των δενδρώνων, σε έκταση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της ενταγµένης έκτασης.
  • Να πραγµατοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις στην ενταγµένη στη δέσµευση εκµετάλλευση (εδαφολογική ανάλυση, φυλλοδιαγνωστική, ανάλυση αρδευτικού νερού) κατά το πρώτο, το τρίτο και το πέµπτο έτος εφαρµογής.
  • Να διαθέτουν «Σχέδιο Διαχείρισης Εισροών» (ΣΔΕ).

Η δέσµευση αυτή εφαρµόζεται στις δενδρώδεις καλλιέργειες στις εξής ζώνες:
  •  Αργολικό πεδίο: εσπεριδοειδή, ελιά, βερικοκιά
  •  Λεκάνη Πηνειού Ηλείας: ελιά
  •  Κάµπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ηµαθίας: ροδακινιά, µηλιά, αχλαδιά
  •  Πεδιάδα Άρτας – Πρέβεζας: εσπεριδοειδή, ελιά. Η ενίσχυση ορίζεται για: εσπεριδοειδή 28,6 ευρώ ανά στρέµµα, ελιά 46,6 ευρώ, ροδακινιά και βερικοκιά 33,1 ευρώ, µηλιά-αχλαδιά 20,2 ευρώ.
Η τελευταία δράση αφορά τη ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεµάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα. Εδώ οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν να εφαρµόζουν παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον 5 µέτρων, κατά µέσο όρο, στα ενταγµένα στη δέσµευση αγροτεµάχια που εφάπτονται µε επιφανειακά ύδατα (ποτάµια, υδατορέµατα, λίµνες, αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγιστικές τάφρους κ.ά.). Στην παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας.
Η δέσµευση αφορά τις εξής καλλιέργειες: Χειµερινά σιτηρά, Βαµβάκι, Ηλίανθος, Φρέσκα λαχανικά, Ζαχαρότευτλα, Πατάτες, Καλαµπόκι, Ψυχανθή.

Το ύψος των ενισχύσεων ενδέχεται να µειώνεται για τους υπόχρεους πρασινίσµατος, σε όλες τις δράσεις.

Υπενθυµίζεται ότι το πριµ µειώθηκε 5% στους δικαιούχους Απονιτροποίησης για αυτό το λόγο την περασµένη περίοδο.


Δικαιούχοι Μέτρου

Η πρόσκληση για το πρώτο έτος εφαρμογής θα καλύπτει τις φθινοπωρινές σπορές του 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες του 2018. Δικαιούχοι θα είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης της δράσης, πρέπει να είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ έτους 2017, που θα χρησιμοποιηθεί ως αίτηση αναφοράς. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ του ενδιαφερομένου με επιλέξιμη για τη δέσμευση δενδρώδη καλλιέργεια να είναι δηλωμένα ως αρδευόμενα (σε επίπεδο αγροτεμαχίου και όχι σε επίπεδο καλλιέργειας).

Για τις ελιές, η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων είναι τουλάχιστον 8 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα.

Πηγή: www.agronews.gr

Περισσότερα για τα Αγροπεριβαλλοντικα Μέτρα του Π.Α.Α. 2014-2014 δείτε εδώ

Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
0 comments 0 share 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023
Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
Δίπλα στη γεωργική γη που κατέχετε, τα μηχανήματα σας είναι πιθανότατα η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που κάνετε στην αγροτική σας επιχείρηση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους. Για να [...]
περισσότερα >
Τυποποιητήρια Οπωροκηπευτικών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
Τυποποιητήρια Οπωροκηπευτικών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
   Η τυποποίηση των οπωροκηπευτικών σχετίζεται με την εφαρμογή ταξινομήσεων σε διάφορες ποιοτικές κατηγορίες που βασίζονται σε εμπορικά πρότυπα και προβλέπονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή το εθνικό θεσμικό πλαίσιο.    Τα πρότυπα αφορούν προδιαγραφές όπως [...]
περισσότερα >
Συσκευαστήρια Οσπρίων - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Συσκευαστήρια Οσπρίων - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
   Τα  όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου. Σήμερα στην Ελλάδα η χρησιμοποίηση τους είναι ευρύτατη.    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και της  στροφής των Ελλήνων καταναλωτών στην υγιεινή- [...]
περισσότερα >
topbar