image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις αγροτικές αγορές 2017-2018

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις αγροτικές αγορές 2017-2018

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις αγροτικές αγορές 2017-2018

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 9'
Οριακά αυξημένη από τα περσινά χαμηλά επίπεδα, μόλις κατά 1,5%, στους 300 εκατ. τόνους αναμένεται η παραγωγή δημητριακών της ΕΕ τη σεζόν 2017/2018, όμως και πάλι θα είναι σχεδόν 2% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Καθώς, όμως, η διεθνής προσφορά παραμένει αυξημένη, τόσο οι διεθνείς όσο και οι ευρωπαϊκές τιμές δεν αναμένεται να σημειώσουν ανοδική πορεία. Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της. Παράλληλα, η αυξημένη διεθνής παραγωγή ζάχαρης για την τρέχουσα εμπορική σεζόν θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές του προϊόντος. Ενώ, την ίδια ώρα, το τέλος των ποσοστώσεων της ζάχαρης στην ΕΕ θα σημάνει την έκθεση του ευρωπαϊκού κλάδου στη μεταβλητότητα της αγοράς. Πιο θετική είναι η εικόνα της αγοράς για την τιμή του γάλακτος κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης για τυρί, βούτυρο και κρέμα. Τέλος, ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές βοδινού και αιγοπρόβειου κρέατος της ΕΕ.

Διπλασιάζει τις εξαγωγές ζάχαρης η ΕΕ το 2018
Πιο δυναμικά στη διεθνή αγορά ζάχαρης μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων από 1ης Οκτωβρίου 2017, καθώς για τη σεζόν 2017/2018 προβλέπεται αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων για το προϊόν κατά 14% στα 17 εκατ. στρέμματα και άνοδο παραγωγής 20% στους 20,1 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές κατά 1,5 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τους 2,8 εκατ. τόνους. Στις εκτιμήσεις αυτές προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου. Από την πλευρά του, το γραφείο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) στην Ευρώπη προβλέπει ότι η ΕΕ θα αυξήσει σε υψηλά επίπεδα οκταετίας τις εξαγωγές ζάχαρης τη νέα σεζόν, προσεγγίζοντας τους 2,5 εκατ. τόνους. Πιο κοντά στις προβλέψεις Κομισιόν είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού για τη Ζάχαρη (ISO), ο οποίος αναμένει ότι το 2017/2018 η ΕΕ θα εξάγει 2,88 εκατ. τόνους.
Διεθνές πλεόνασμα άνω των 4 εκατ. τόνων προβλέπουν Κομισιόν και Rabobank
Την ίδια ώρα, οι καλές καιρικές συνθήκες σε Ασία, Αυστραλία και Βραζιλία θα σημάνουν καλές αποδόσεις που, σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή της Ευρώπης, θα οδηγήσουν σε ένα διεθνές πλεόνασμα ζάχαρης της τάξης των 4,6 εκατ. τόνων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Από την πλευρά της, λίγο πιο κάτω, στους 4,5 εκατ. τόνους, προβλέπει η ολλανδική τράπεζα Rabobank το διεθνές πλεόνασμα ζάχαρης για το 2017/2018. Με δεδομένα μια μέτρια άνοδο στην κατανάλωση ζάχαρης και το αυξημένο διεθνές πλεόνασμα, η Rabobank προβλέπει μείωση 50% στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων ζάχαρης, οι οποίες, σύμφωνα με την Κομισιόν, τον Ιούνιο του 2017 έφταναν τα 500 ευρώ ο τόνος.

Ισχυρή ζήτηση για γάλα από Ν.Α. Ασία, Λατ. Αμερική και Β. Αφρική 
Αντοχές επιδεικνύουν οι τιμές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά της ΕΕ, με εξαίρεση την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος (SMP) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με την Κομισιόν. Μάλιστα, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2018, καθώς υπάρχει ισχυρή ζήτηση για γαλακτοκομικά από Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό και Αλγερία. Αυτήν τη στιγμή, στην αγορά γάλακτος, σύμφωνα με τους αναλυτές της Κομισιόν, καταγράφεται μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με τις τιμές του βουτύρου να φτάνουν στο επίπεδο ρεκόρ των 6.500 ευρώ ο τόνος, ενώ για την SMP βρίσκονται στα 1.690 ευρώ ο τόνος. Όμως, παρά τη χαμηλή τιμή για την SMP, η τιμή του γάλακτος κυμαίνεται πάνω από 40 ευρώ/100 κιλά, καθώς βρίσκει στήριγμα στις ισχυρές τιμές του βουτύρου και στην αυξημένη ζήτηση για τυρί και κρέμα γάλακτος.
Επιπλέον, παρά τη μείωση του αριθμού των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στην Ευρώπη, που ακολούθησε λόγω της κρίσης των τιμών του γάλακτος από το 2013-2015, οι παραδόσεις γάλακτος ανέκαμψαν οριακά κατά 0,7% το 2017 σε σύγκριση με το 2016 και θα σημειώσουν άνοδο κατά 1% και το 2018. Αυτό συμβαίνει γιατί βελτιώθηκε η παραγωγικότητα των ζώων κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας περισσότερων και φθηνότερων ζωοτροφών.

Σε Ισπανία και Πολωνία τα ηνία παραγωγής βοδινού
Την ώρα που παραδοσιακά κράτη-μέλη στην παραγωγή βοδινού κρέατος, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, μειώνουν το ζωικό κεφάλαιό τους, η Πολωνία και η Ισπανία το επεκτείνουν κατά 34.000 ζώα η κάθε μία (+19% και +2% αντίστοιχα). Η αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα, η οποία οδήγησε κυρίως στην αύξηση της παραγωγής βόειου κρέατος τα τελευταία τρία χρόνια, θα συνεχιστεί. Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης παρατηρούνται χάρη στις υψηλότερες τιμές του γάλακτος. Αυτό εξηγεί τη σταθεροποίηση της παραγωγής βοδινού στην ΕΕ το 2017 και την πρόβλεψη για οριακή πτώση 0,5% το 2018. Παράλληλα, η ζήτηση για εισαγωγές ζώντων βοδινών της ΕΕ ειδικά από την Τουρκία θα συνεχιστεί, γεγονός που θα στηρίξει την ευρωπαϊκή αγορά βοδινού. Τέλος, οι εξαγωγές βοδινού κρέατος της ΕΕ, που σημείωσαν άνοδο 25% το α’ 7μηνο του 2017, θα παραμείνουν ψηλά και για το υπόλοιπο έτος. Αυτό συμβαίνει λόγω του ανοίγματος νέων αγορών (Χόνγκ Κονγκ, Αλγερία, Ισραήλ, Φιλιππίνες, Ταιβάν, Ιαπωνία) για το βοδινό της ΕΕ.

Λιγότερο ανταγωνιστικό το ευρωπαϊκό χοιρινό
Πτώση 9% σημείωσαν οι εξαγωγές χοιρινού της ΕΕ το 2017, αφενός λόγω της μείωσης της κινεζικής ζήτησης και αφετέρου εξαιτίας των υψηλών ευρωπαϊκών τιμών εξαγωγής έναντι αυτών των ΗΠΑ και του Καναδά, που ευνοήθηκαν από το αδύναμο δολάριο. Η πτώση στις εξαγωγές προς την Κίνα αντισταθμίστηκε εν μέρει με στροφή σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Φιλιππίνες. Όσον αφορά τις τιμές του χοιρινού, στις αρχές του 2017 βρέθηκαν σε υψηλά διετίας, έπειτα σταθεροποιήθηκαν στα 1,77 ευρώ/κιλό και τον περασμένο Ιούλιο υποχώρησαν στα 1,70 ευρώ/κιλό. Όμως, τον Σεπτέμβριο, η τιμή του χοιρινού σε ΗΠΑ και Καναδά έπεσε κάτω από 1,30 ευρώ/κιλό, ασκώντας νέες πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών χοιρινού της ΕΕ, που, σε συνδυασμό με μια αναμενόμενη άνοδο της ευρωπαϊκής παραγωγής χοιρινού, θα συγκρατήσει τις τιμές του προϊόντος τη νέα χρόνια. 
 
Η κατανάλωση εντός ΕΕ στηρίζει τις τιμές του κοτόπουλου

Σταθερά πάνω από τα 1,80 ευρώ/κιλό κινούνται οι τιμές για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής το 2017, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 5% από τα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με την Κομισιόν. Ενισχυτικά προς τις τιμές λειτουργεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση εντός ΕΕ, η οποία το 2017 θα φτάσει τα 24,1 κιλά, ενώ οριακή αύξηση στα 24,3 κιλά αναμένεται να σημειώσει το 2018. Όμως, σε επίπεδο εξαγωγών, οι τιμές για τα κοτόπουλα της Βραζιλίας και των ΗΠΑ είναι πιο χαμηλές, στα 0,89 ευρώ/κιλό και στα 1,60 ευρώ/κιλό αντίστοιχα, και, ως εκ τούτου, πιο ανταγωνιστικές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Συν 75% οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρεάτος της ΕΕ
Καλύτερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν κινούνται οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρεάτος της ΕΕ, με την Κομισιόν να καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 107% για τους πρώτους επτά μήνες του 2017. Χάρη στην αδύναμη στερλίνα, η Βρετανία γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική τόσο στην εσωτερική αγορά της ΕΕ όσο και διεθνώς. Συνολικά, η αύξηση των εξαγωγών αιγοπρόβειου της ΕΕ για το 2017 υπολογίζεται στο +75% (ή συν 14.000 τόνους) σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Κτηνοτροφικά δημητριακά: Περισσότερο καλαμπόκι φέτος από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία
Μειωμένη για 3η συνεχή χρονιά στους 59 εκατ. τόνους (-8% από το μέσο όρο της 5ετίας) αναμένεται η παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Οι μεγαλύτερες μειώσεις για το προϊόν σημειώνονται κυρίως στην Ουγγαρία 
(-24%) και στην Ελλάδα (-28%), λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Ωστόσο, χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία (+20% και οι δύο) και η Γαλλία (+8%) θα αντισταθμίσουν τις προαναφερθείσες μειώσεις.

Λιγότερο μαλακό σιτάρι από Βόρεια Ευρώπη και Βαλτική
Οριακή αύξηση κατά 5% στους 140 εκατ. τόνους θα σημειωθεί στην παραγωγή μαλακού σιταριού της ΕΕ, όμως η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο σε συνδυασμό με τη λειψυδρία κατά τη διάρκεια των σπορών και τις ισχυρές βροχοπτώσεις του καλοκαιριού σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία) θα σημάνει μείωση αποδόσεων και ποιοτήτων στις περιοχές αυτές. Αντιθέτως, πολύ υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης (πάνω από 12% για το 65% του συνόλου της παραγωγής) αναμένονται για το γαλλικό μαλακό σιτάρι.

Ελαιούχοι σπόροι: Η ελαιοκράμβη ηγείται της ανοδικής τάσης
Σταθερά ανοδική πορεία σημειώνει η παραγωγή ελαιούχων σπόρων της ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως χάρη στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2017/2018, η παραγωγή ελαιούχων σπόρων της ΕΕ θα φτάσει τους 34 εκατ. τόνους, που είναι το δεύτερο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 8% από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Πιο μεγάλη είναι η άνοδος παραγωγής για την ελαιοκράμβη, που ξεπερνά φέτος τους 22 εκατ. τόνους (+10% από τη σεζόν 2016/2017). Καλή ελαιοπεριεκτικότητα έχει η ελαιοκράμβη στη Γαλλία, αλλά λιγότερη σε Πολωνία και Γερμανία. Η παραγωγή ηλίανθου της ΕΕ φτάνει τους 9 εκατ. τόνους (+7% από το μέσο όρο της 5ετίας). Στη Ρουμανία καταγράφτηκε σοδειά ρεκόρ για τον ηλίανθο (2,4 εκατ. τόνοι), ενώ στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας οι ηλιόσποροι έχουν χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα. Μικρότερη είναι η αύξηση της παραγωγής σόγιας στην ΕΕ, που φτάνει τους 2,7 εκατ. τόνους.
Πιο μεγάλη είναι η άνοδος παραγωγής για την ελαιοκράμβη, που ξεπερνά φέτος τους 22 εκατ. τόνους
Αν και η παραγωγή σόγιας (σπόροι) έχει αυξηθεί στην ΕΕ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις καλύπτουν μόλις το 8% της συνολικής έκτασης για τους ελαιούχους σπόρους το 2017/2018, έναντι 55% της ελαιοκράμβης και 36% του ηλίανθου. Οπότε, δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης ελαιούχων σπόρων εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές για την αυτάρκειά της. Για την ακρίβεια, κατά μέσο όρο πενταετίας, η αυτάρκεια σε ελαιούχους σπόρους είναι στο 65%, ενώ για ζωοτροφές από ελαιούχους σπόρους βρίσκεται κάτω του 57%.

Η φθινοπωρινή έκθεση βραχυπρόθεσμων προβλέψεων της Κομισιόν για τις αγροτικές αγορές (infographic)

 

▲ Πάνω ▼Κάτω ►◄ Σταθερά (σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν)
 
Η αγορά ζάχαρης στην ΕΕ
  2016/2017 2017/2018
Παραγωγή
Εξαγωγές ►◄
Εισαγωγές
Κατανάλωση ►◄ ►◄
 
Η αγορά γάλακτος στην ΕΕ
  2017 2018
Παραδόσεις γάλακτος
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής
 
Η αγορά ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ
  2016/2017 2017/2018
Παραγωγή
Εξαγωγές ►◄ ►◄
Εισαγωγές
Κατανάλωση ►◄

Πηγή: ypaithros.gr
 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
0 comments 0 share 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023
Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
Δίπλα στη γεωργική γη που κατέχετε, τα μηχανήματα σας είναι πιθανότατα η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που κάνετε στην αγροτική σας επιχείρηση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους. Για να [...]
περισσότερα >
Τι έρχεται σε Σχέδια Βελτίωσης, Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, Ομάδες Παραγωγών
0 comments 0 share 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
Τι έρχεται σε Σχέδια Βελτίωσης, Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, Ομάδες Παραγωγών
Επενδύσεις έως 130.000 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή και τη µελισσοκοµία και έως 200.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους θα επιδοτούν νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν  πιθανότατα..   [...]
περισσότερα >
Ποια τα ποσοστά του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2022-2027;
0 comments 0 share 15 ΜΑΪΟΥ 2021
Ποια τα ποσοστά του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2022-2027;
Αυξημένες κατά 5%–25% είναι οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027. Με τα νέα ποσοστά το ποσοστό επιδότησης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου από το 2022 θα ανέρχεται στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές [...]
περισσότερα >
topbar