image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Σκέψεις για φορολόγηση ξανά με τεκμαρτό εισόδημα..

Φορολογικά θέματα

Σκέψεις για φορολόγηση ξανά με τεκμαρτό εισόδημα..

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Φορολογικά θέματα

Σκέψεις για φορολόγηση ξανά με τεκμαρτό εισόδημα..

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Αποθήκευση Άρθρου
1 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3'
ΤOY ΠΑΝΟY Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟY, ΓΕΩΠΟΝΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ, ΔΙΔΑΚΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ
 
Eπιτέλους(!), εξ όσων δημοσιεύονται στα τελευταία δύο τεύχη της Agrenda φαίνεται πως κάποιοι εχέφρονες αντελήφθησαν πως οι ξεκάθαρα ερασιτεχνικοί σε ισχύ νόμοι προσδιορισμού του Φορολογητέου Γεωργικού Εισοδήματος, που «προσφέρουν» στον αγρότη όχι μόνο επιπλέον έξοδα, αλλά και την απόλυτη σύγχυση, και στα ταμεία ούτε το 1/3 των εισπράξεων του παρελθόντος, πρέπει να εγκαταλειφθούν. Πρόθεσή τους είναι να επαναφέρουν τον τεκμαρτό (τεκμηριωμένο), προσδιορισμό του φορολογητέου γεωργικού εισοδήματος, με αντικειμενικά κριτήρια (Νόμος 2238/1994). Πανεπιστημιακοί και άλλοι κορυφαίοι γεωργο-οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων κι ένας μετέπειτα υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας (Υπ.ΑΑΤ.), εισηγήθηκαν τότε για πρώτη φορά τη μέθοδο του τεκμαρτού προσδιορισμού, που αποτελεί μία από τις εφαρμοζόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση φορολογική μέθοδο, προσαρμοσμένη στις ελληνικές συνθήκες και εξελίξιμη, ανάλογα με τα επιπλέον στοιχεία, που ούτως ή άλλως θα προέκυπταν στο μέλλον.
 

"Περισσότερα για την φορολογία εισοδήματος δείτε εδώ"

 
Σύμφωνα δε, με τη μετά από 18 χρόνια γνωμάτευση και των 5 πανεπιστημιακών καθηγητών, εκπροσώπων όλων των εξειδικευμένων στη γεωργική λογιστική τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Γεωργική Λογιστική, μπορούν πράγματι τα φορολογητέα γεωργικά εισοδήματα με το νόμο 2238/1994 να εξατομικευθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και με μεγάλη ακρίβεια αποτελεσμάτων, όπως είχε προβλεφθεί από τους εισηγητές.
Παραθέτουμε, ως έχει, την τότε υπό πίεση χρόνου γνωμάτευση της 23/11/2012 των ως άνω καθηγητών, που μέσω της ΕΤ.ΑΓΡ.Ο. (Επιστημονική Εταιρεία Γεωργικής Οικονομίας) έδωσαν συλλογική απάντηση στην από 12/11/2012 αίτηση της Π.Ε.Ν.Α. (Πανελλήνια Οργάνωση Νέων Αγροτών).
Οι «ανιδιοτελείς ... συντεχνίτες» που θεωρούν το νόμο 2238/1994 τριτοκοσμικό και που δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν πως οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Γ.Ε.) είναι επιτηδεύματα και όχι επιχειρήσεις, καλά θα κάνουν να συμβουλεύσουν επί όλων αυτών και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να πάψουν να είναι.... τριτοκοσμικές(!), να μη χρησιμοποιούν δηλαδή, είτε αποκλειστικά είτε εναλλακτικά τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των Γ.Ε. με αντικειμενικά κριτήρια, και να μην θεωρούν τις Γ.Ε., ως Επιχειρήσεις με τα όλα τους, αφού είναι απλώς «επιτηδεύματα»!
Αυτό το τελευταίο δεν είναι τελικά και τόσο αστείο, διότι αποτελεί το βασικό εφαλτήριο (το πάτημα), επάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο κ. Κατρούγκαλος και επέβαλε στον αγρότη ασφαλιστικές εισφορές που του είναι πρακτικά αδύνατον να καταβάλει. Όταν ο φορολογικός νόμος θεωρεί τον αγρότη επιτηδευματία, που μαζί με τη γυναίκα του πραγματοποιεί μόνο 130 τεκμαρτά (τεκμηριωμένα) ημερομίσθια κατ’ έτος (καθόλου σπάνιο), με μέγιστη συνολική αξία 4.000 ευρώ και τους ζητούν περίπου 2.600 ευρώ,- δηλαδή πολύ επάνω από το 65% επί της συνολικής αξίας της εργασίας για ασφάλιστρα που η αξία αυτή, αποτελεί συνήθως και το μοναδικό εκχρηματισμένο εισόδημά τους.
Παρενθετικά, θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω στους αγρότες των μπλόκων, ότι μεταξύ των αιτημάτων τους δεν περιελήφθη ποτέ η αιτία της πλέον κραυγαλέας και της μεγαλύτερης αδικίας, δηλαδή το αίτημα να απαλλαγεί ο αγρότης από την ιδιότητα του επιτηδευματία, που κυριολεκτικά θα τον σώσει. Αυτή η απαίτηση δεν συναντιέται όμως πουθενά στα αιτήματά τους.
 
Πηγή: Agrenda

Η GROWPLAN - Ορνιθάς Θ. και ΣΙΑ Ο.Ε. στελεχώνεται από έμπειρους λογιστές άρτια καταρτισμένους και διαρκώς ενημερωμένους σε φορολογικά θέματα, βάσει των αναγκών της εποχής και των συνεχών μεταβολών στον φορολογικό και εργατικό τομέα. Με υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια παρέχουμε λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες.

Εάν σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.

 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Υπό ποιες προϋποθέσεις τα διανεμόμενα πλεονάσματα των συνεταιρισμών φορολογούνται ως αγροτικό εισόδημα;
0 comments 0 share 14 ΜΑΪΟΥ 2019
Υπό ποιες προϋποθέσεις τα διανεμόμενα πλεονάσματα των συνεταιρισμών φορολογούνται ως αγροτικό εισόδημα;
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη φορολόγηση των διανεμόμενων πλεονασμάτων των συνεταιρισμών ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.   [...]
περισσότερα >
Πως μπορεί ο νεοεισερχόμενος αγρότης να πάρει απαλλαγή από ΦΠΑ;
0 comments 0 share 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Πως μπορεί ο νεοεισερχόμενος αγρότης να πάρει απαλλαγή από ΦΠΑ;
Απαλλαγή από το ΦΠΑ και ένταξη στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων προβλέπεται με νέα εγκύκλιο για νεοεισερχόμενους αγρότες με κύκλο εργασιών έως και 10.000 ευρώ. [...]
περισσότερα >
Χαμηλώνει στο 16% ο φόρος για τους αγρότες συνεταιρισμών
0 comments 0 share 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Χαμηλώνει στο 16% ο φόρος για τους αγρότες συνεταιρισμών
Το σύµπαν δείχνει να έχει... συνωµοτήσει για τη δραστική µείωση της φορολογίας των αγροτών που είναι οργανωµένοι σε συνεταιρισµούς και οµάδες παραγωγών. Επί του θέµατος αναµένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήµα της ∆ΕΘ, ενώ νύξη για κάτι ανάλογο [...]
περισσότερα >
topbar