image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ έναντι των άλλων τύπων εταιρειών

Φορολογικά θέματα

Γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ έναντι των άλλων τύπων εταιρειών

13 ΜΑΪΟΥ 2018

Φορολογικά θέματα

Γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ έναντι των άλλων τύπων εταιρειών

13 ΜΑΪΟΥ 2018

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Την επιλογή χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών με «μπλοκάκι» να διακόψουν τη δραστηριότητα της ατομικής τους επιχείρησης και να προχωρήσουν στην ίδρυση νομικής μορφής Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), φαίνεται να επιβεβαιώνει η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές μελών διαχειριστών. Πρόκειται για μια απόφαση που με σημαντική καθυστέρηση «έκλεισε» μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία προκαλούσε ανησυχία σε λογιστές και επιχειρηματίες, καθώς αφορά τις αμοιβές διαχείρισης και εκπροσώπησης που λαμβάνουν εταίροι σε Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και μέλη Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.). Πλέον, σύμβουλοι επιχειρήσεων και λογιστές «ξεσκονίζουν» το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με στόχο να προτείνουν τη βέλτιστη λύση στους πελάτες τους υπό το νέο ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές.


"Για να δείτε περισσότερα φορολογικά θέματα σε σχέση με τα αγροτικά εισοδήματα πατήστε εδώ"



Η επιλογή αυτή, άλλωστε, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να ξεκινήσει την επιχειρηματική του προσπάθεια πράττοντας το πρώτο του λάθος. Το οποίο θα μπορούσε να αποβεί και μοιραίο, καθώς στο ρευστό οικονομικό περιβάλλον που διανύει η Ελλάδα, σχεδόν οι μισές νέες επιχειρήσεις κλείνουν κατά την πρώτη 5ετία της ζωής τους, ενώ ένα επιπλέον 30% αποτυγχάνει έως το τέλος της πρώτης 10ετίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, ο μόνος τύπος εταιρείας που «πέφτει στα μαλακά» είναι η ΙΚΕ, για την οποία δεν προβλέπεται καταλογισμός ασφαλιστικών εισφορών σε καμία άλλη περίπτωση πέραν των αμοιβών του διαχειριστή.

Α.Ε.
Και αυτό, γιατί όπως προκύπτει από τον νόμο Κατρούγκαλου και τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας, για παράδειγμα μέτοχος με συμμετοχή 30% σε Ανώνυμη Εταιρεία που παράλληλα είναι και μέλος του Δ.Σ., αν λάβει μερίσματα της τάξεως των 20.000 ευρώ, θα καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας, 26,95% + 120 ευρώ ανά έτος, υπέρ ΟΑΕΔ. Αν, παράλληλα, λαμβάνει αμοιβές για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. τότε θα καταβάλλει εισφορές και ως μισθωτός, βάσει του άρθρου 38 (μέσω ΑΠΔ), δηλαδή θα καταβάλλει συνολικές εισφορές 34,10% επιμεριζόμενες 12,72% στον εργαζόμενο και 21,38% στον εργοδότη.
 

"Για να δείτε περισσότερα θέματα σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών πατήστε εδώ"



Ε.Π.Ε.
Αν ο συγκεκριμένος ήταν εταίρος σε ΕΠΕ και λάμβανε το ίδιο μέρισμα, τότε θα έπρεπε να καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας (βάσει του άρθρου 39) δηλ. 26,95% + 120 ευρώ ανά έτος, υπέρ ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση που παράλληλα λάμβανε και αμοιβές διαχείρισης, από 1/6/2018 και μετά, θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές μέσω ΑΠΔ ως μισθωτός.

Ο.Ε. ή Ε.Ε.
Αν ήταν μέλος σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. τότε για τη συμμετοχή του στα κέρδη της εταιρείας θα έπρεπε να καταβάλλει βάσει του άρθρου 39 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 26,95% + 120 ευρώ/έτος υπέρ ΟΑΕΔ. Αν παράλληλα, λαμβάνει και αμοιβές διαχείρισης από 1/6/2018 και μετά, τότε θα καταβάλλει εισφορές ως μισθωτός, μέσω ΑΠΔ.

Ι.Κ.Ε.
Αν ήταν όμως διαχειριστής σε ΙΚΕ θα έπρεπε να καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας, βάσει του άρθρου 39, μόνο για τις αμοιβές διαχείρισης (εφόσον λαμβάνει) και όχι για τα μερίσματα. Αν, για παράδειγμα, δεν λαμβάνει αμοιβές για τη διαχείριση και λάβει μέρισμα 20.000 ευρώ, τότε θα καταβάλλει εισφορές βάσει του άρθρου 39, ως ελεύθερος επαγγελματίας, ήτοι 26,95% + 120 ευρώ/έτος, αλλά στην κατώτατη βάση υπολογισμού. Δηλαδή, θα καταβάλλει μόλις 167,95 ευρώ μηνιαίως.



 

"Γίνετε μέλη στο Facebook στην ομάδα "ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ" για να ενημερώνεστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις.."


Πηγή: Καθημερινή

Στη Growplan - Ορνιθάς Θ. και ΣΙΑ Ο.Ε., κατανοώντας ότι η λογιστική για την αγροτική επιχείρηση είναι ένας ειδικός τομέας που απαιτεί τεχνογνωσία και κατανόηση του κλάδου και  διαθέτοντας έμπειρα στελέχη - λογιστές , παρέχουμε εξειδικευμένη λογιστική παρακολούθηση, προκειμένου να οδηγήσουμε στην προσαρμογή των αγροτικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας
 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Πόσο επιβαρύνονται τα ασφάλιστρα των αγροτών και ποιους αφορά;
0 comments 0 share 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Πόσο επιβαρύνονται τα ασφάλιστρα των αγροτών και ποιους αφορά;
Επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών από τον Φεβρουάριο φέρνει η αύξηση του κατώτατου µισθού, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ µεικτά που ψήφισε η κυβέρνηση. Αυτό αφορά αγρότες µε καθαρό φορολογητέο εισόδηµα μαζί με τις εισφορές έως 6.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι θα [...]
περισσότερα >
Για ποιο διάστημα θα ισχύει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τους νέους δείκτες;
0 comments 0 share 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Για ποιο διάστημα θα ισχύει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τους νέους δείκτες;
Ο συντελεστής εισφορών στον ΕΦΚΑ θα διαμορφωθεί για την κύρια σύνταξη των αγροτών από 12% την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως 13,3% την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει για όλη την περίοδο από το 2019 έως το 2022. [...]
περισσότερα >
Γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ έναντι των άλλων τύπων εταιρειών
0 comments 0 share 13 ΜΑΪΟΥ 2018
Γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ έναντι των άλλων τύπων εταιρειών
Την επιλογή χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών με «μπλοκάκι» να διακόψουν τη δραστηριότητα της ατομικής τους επιχείρησης και να προχωρήσουν στην ίδρυση νομικής μορφής Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), φαίνεται να επιβεβαιώνει .. [...]
περισσότερα >
topbar