image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Μένει το εργόσημο για αλλοδαπούς εργάτες γης

Φορολογικά θέματα

Μένει το εργόσημο για αλλοδαπούς εργάτες γης

07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Φορολογικά θέματα

Μένει το εργόσημο για αλλοδαπούς εργάτες γης

07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2'
Τη διατήρηση του εργόσημου ως τρόπου ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης, επιβεβαίωσε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας αυτής.
 

Τη σχετική απόφαση επιβεβαίωσε σε επικοινωνία της με την Agrenda και το AgroNews και η νομική σύμβουλος του υπουργείου κυρία Διονυσοπούλου, η οποία διευκρινίζει ότι το άρθρο 42 του νόμου 4387/16 δεν έχει τύχει εφαρμογής, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αντίθετα παραμένει ενεργό το άρθρο 20 του νόμου 3863/10 με το οποίο διατηρείται κανονικά, όπως ξέραμε, το εργόσημο.

«Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα στην βόρειο Ελλάδα, στην κατεύθυνση επίλυσης του», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

Προηγήθηκαν αντιδράσεις για την εγκύκλιο (Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ),που υποχρεώνει τους εργοδότες-αγρότες να ασφαλίζουν τους μετακλητούς αγρεργάτες στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) και όχι με εργόσημο, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τα κόστη παραγωγής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με την παρουσία του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών, των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα την αποτίμηση εφαρμογής του άρθρου 58 ν. 4384/2016 που αφορά στην απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία. Υποβλήθηκαν στατιστικά στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και συζητήθηκαν δυσχέρειες που εμφανίστηκαν κατά την εφαρμογή της διάταξης.

Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα στην βόρειο Ελλάδα , στην κατεύθυνση επίλυσης του.

Για τον λόγο αυτό παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας  Γ. Ουρσουζίδης και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η διατήρηση του εργοσήμου ως τρόπου ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης. 

Πηγή: www.agronews.gr

Η GROWPLAN - Ορνιθάς Θ. και ΣΙΑ Ο.Ε. στελεχώνεται από έμπειρους λογιστές άρτια καταρτισμένους και διαρκώς ενημερωμένους σε φορολογικά θέματα, βάσει των αναγκών της εποχής και των συνεχών μεταβολών στον φορολογικό και εργατικό τομέα. Με υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια παρέχουμε λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες.

Εάν σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.

 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Πόσο επιβαρύνονται τα ασφάλιστρα των αγροτών και ποιους αφορά;
0 comments 0 share 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Πόσο επιβαρύνονται τα ασφάλιστρα των αγροτών και ποιους αφορά;
Επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών από τον Φεβρουάριο φέρνει η αύξηση του κατώτατου µισθού, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ µεικτά που ψήφισε η κυβέρνηση. Αυτό αφορά αγρότες µε καθαρό φορολογητέο εισόδηµα μαζί με τις εισφορές έως 6.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι θα [...]
περισσότερα >
Για ποιο διάστημα θα ισχύει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τους νέους δείκτες;
0 comments 0 share 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Για ποιο διάστημα θα ισχύει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τους νέους δείκτες;
Ο συντελεστής εισφορών στον ΕΦΚΑ θα διαμορφωθεί για την κύρια σύνταξη των αγροτών από 12% την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως 13,3% την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει για όλη την περίοδο από το 2019 έως το 2022. [...]
περισσότερα >
Γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ έναντι των άλλων τύπων εταιρειών
0 comments 0 share 13 ΜΑΪΟΥ 2018
Γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ έναντι των άλλων τύπων εταιρειών
Την επιλογή χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών με «μπλοκάκι» να διακόψουν τη δραστηριότητα της ατομικής τους επιχείρησης και να προχωρήσουν στην ίδρυση νομικής μορφής Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), φαίνεται να επιβεβαιώνει .. [...]
περισσότερα >
topbar