image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
1η τροποποίηση του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια»

1η τροποποίηση του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια»

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2'
Δημοσιεύθηκε η 1η τροποποίηση της 2ης Προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τις προϋποθέσεις των επενδυτικών σχεδίων, τις επιλέξιμες δαπάνες, τα ποσοστά ενίσχυσης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, για τις επενδύσεις που δεν αφορούν την πρωτογενή γεωργική παραγωγή εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις του χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, ενώ διευκρινίζεται ότι η επένδυση αντικατάστασης δεν συνιστά αρχική επένδυση. Παράλληλα, τροποποιούνται οι όροι για την αγορά υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, με δυνατότητα αγοράς του συνόλου των παγίων από επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και αγοράς μέρους αυτών μόνο από ΜΜΕ.

Σημαντική αλλαγή επέρχεται και στα ποσοστά ενίσχυσης, καθώς για τις πολύ μικρές, μικρές και πλέον και τις μεσαίες επιχειρήσεις, τα κίνητρα πλην της επιχορήγησης μπορούν να χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ενώ η επιχορήγηση ανέρχεται στο 80% του αντίστοιχου ανώτατου ορίου, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις.

Για τα επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί έως 60%, μεταξύ άλλων, όταν στον φορέα της επένδυσης συμμετέχουν με αθροιστικό ποσοστό άνω του 50% εταίροι ή μέτοχοι που έχουν την ιδιότητα του αγρότη και δεν έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Το ίδιο ανώτατο ποσοστό προβλέπεται για επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια.

Επιπλέον, για τις ατομικές επιχειρήσεις καθορίζεται ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ύψους 200.000 ευρώ, ενώ επικαιροποιούνται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ άλλων για την τεκμηρίωση της υφιστάμενης απασχόλησης εργατών γης με εργόσημο και της ιδιότητας και ηλικίας των αγροτών εταίρων ή μετόχων.
 
Δείτε εδώ τα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar