image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Μετά από αρκετή ζύμωση και συζητήσεις δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση η υπουργική απόφαση που θεσμοθετεί το Εθνικό Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών, το οποίο θα διαμορφώσει το περιβάλλον πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η προκήρυξη του Μέτρου 2 «Γεωργικές Συμβουλές» των Προγραμμάτων, η οποία αναμένεται να βγει στον αέρα αρχές του 2018 με προϋπολογισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ.
 
Η εν λόγω Απόφαση καθορίζει, μεταξύ άλλων, τους όρους και τις προϋποθέσεις πιστοποίησης των γεωργικών συμβούλων για την ένταξή τους στο σύστημα και το φορέα πιστοποίησης αυτών.
 

Βρείτε εδώ το σχέδιο για το "Σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις"


Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, βάσει του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ενώ ο ΕΛΓΟ Δήμητρα αναλαμβάνει φορέας επιμόρφωσης και πιστοποίησης των Γεωργικών Συμβούλων.
Σκοπός του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι η υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησής.

Τα θεματικά πεδία των συμβουλών

Στο σύστημα αυτό και τον επίσημο κατάλογο εγγεγραμμένων γεωργικών συμβούλων, θα μπορούν να ενταχθούν φορείς οποιασδήποτε νομικής μορφής οι οποίοι θα έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε να παρέχουν μία ομάδα συμβουλών εννιά (προς το παρόν) θεματικών πεδίων που αφορούν:
  • Συμβουλές που παρέχονται για τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.
  • Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή του άρθρου 11§3 της Οδηγίας πλαίσιο για τα νερά (2000/60/ΕΚ)
  • Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του άρθρου 55 του Καν.(ΕΚ) 1107/2009, ιδίως όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.
  • Συμβουλές στο γεωργικό τομέα σχετικά με δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.
  • Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των Μέτρων 10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ.
  • Συμβουλές για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, την τομεακή ολοκλήρωση, την καινοτομία, τον προσανατολισμό στην αγορά, την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση της μετατροπής/διαφοροποίησης της οικονομικής τους δραστηριότητας.
  • Συμβουλές για τη διαχείριση κινδύνου και τη θέσπιση κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών καθώς και νόσων των ζώων και των φυτών.
  • Συμβουλές για την εφαρμογή προτύπων εργασιακής ασφάλειας με βάση την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
  • Συμβουλές για το σχεδιασμό Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και άλλων Συστημάτων ή Προτύπων παραγωγής.
  • Συμβουλές προς νέους και νεοεισερχόμενους γεωργούς, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
  • Διοίκηση και διαχείριση εκμεταλλεύσεων.
  • Συνεργασίες και πρόσβαση στην αγορά.
  • Κανονιστικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις.
  • Τεχνικές καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και νέες τεχνολογίες.
  • Συμβουλές σε νέα θεματικά πεδία στα οποία μπορούν να πιστοποιηθούν οι Γ.Σ. Τα νέα πεδία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης & Διεθνών Σχέσεων.

Προαιρετική η συμμετοχή των αγροτών

Οι γεωργοί θα έχουν πρόσβαση στο Σύστημα σε προαιρετική βάση και προτεραιότητα πρόσβασης θα έχουν οι νέοι γεωργοί έως 40 ετών, οι νεοεισερχόμενοι  γεωργοί και τα μέλη των συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων (συνεταιρισμών, οργανώσεων παραγωγών, ομάδων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ) των γεωργών.
 
Η σύνδεση με το Μέτρο 2 Γεωργικών Συμβουλών

Όσοι αγρότες επιλέξουν να λάβουν συμβουλή για τα παραπάνω θεματικά πεδία και μόνο από πιστοποιημένους φορείς που είναι πιστοποιημένοι και εγγεγραμμένοι στον κατάλογο Γεωργικών Συμβουλών, δύναται το κόστος να καλυφθεί (έως 1.500 ευρώ) από το σχετικό Μέτρο των Προγραμμάτων, που θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2018, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Πηγή: www.agronews.gr
 
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar