image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Επιπλέον δικαιώματα 21 εκατ. ευρώ για νεαρούς αγρότες, με το τσεκ

Επιπλέον δικαιώματα 21 εκατ. ευρώ για νεαρούς αγρότες, με το τσεκ

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3'
∆ύο αποφάσεις εκκρεµούν αυτό το διάστηµα για να τροχοδροµηθεί η διαδικασία πίστωσης των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών µε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2018.

Από τη µία η σύµβαση για την τράπεζα που θα αναλάβει το έργο και ως είθισται είναι η Πειραιώς, η οποία πρέπει να περάσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως απαιτείται σε περιπτώσεις ποσού άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά µένει να αποσαφηνιστεί µε απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσοστό της πρόσθετης ενίσχυσης της µέσης αξίας των δικαιωµάτων που έχουν να λάβουν µαζί µε το τσεκ οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών οι οποίοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από το 2013 και µετά, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση που επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό πρωτοσέλιδο τίτλο της Agrenda του περασµένου Απρίλη. Το ύψος του συντελεστή 25-50% για αγρότες µικρής ηλικίας δεν έχει ακόµα καθοριστεί και πρόκειται για χρήµατα που αντιστοιχούν στο 2% του Εθνικού Φακέλου (περίπου 21 εκατ. ευρώ).

Εν τω µεταξύ, ανησυχία επικρατεί στην πλατεία Βάθη λόγω των δασικών χαρτών και της δυσκολίας ταυτοποίησης των στοιχείων µε τα αντίστοιχα δεδοµένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που δεν αποκλείεται να φέρει απώλεια δικαιωµάτων και να αφήσει εκτός τσεκ χιλιάδες δικαιούχους παραγωγούς.

Προς το παρόν πάντως οι αγρότες προχωρούν σε διορθώσεις σχετικά µε αλλαγές που αφορούν προσωπικά τους στοιχεία, όπως αλλαγή λογαριασµού τράπεζας, ΑΦΜ, ταυτότητα, βάσει εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ που τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήµατα επιλεξιµότητας, άρσης επικάλυψης και ένταξης σε περιφέρεια. Σύµφωνα µε τους αρµόδιους, πρόκειται για διοικητικές πράξεις, οι οποίες δεν θα έχουν συνέπεια στην πληρωµή του τσεκ, ενώ οι κατά τόπους Ενώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, προκειµένου να µην µείνει κάποιος αγρότης εκτός της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, που υπολογίζεται για την τρίτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου, από τις 17 του µήνα.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες λένε ότι έχει υπογραφεί η απόφαση για παρακράτηση 2% στη βασική ενίσχυση υπέρ Αποθέµατος, από τον προηγούµενο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και όχι σε ποσοστό 4,5% όπως έγινε πέρυσι, που τελικά δεν χρειάστηκαν και αναµένεται να επιστραφούν, ώστε να χορηγηθούν δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε νεοεισερχόµενους µε πρώτο ΟΣ∆Ε το 2018. Μια πληρωµή που δεν έχει ακόµα αποφασιστεί πότε θα γίνει, ενώ δεν αποκλείεται να πάει και τον ∆εκέµβρη, στην εξόφληση της ενιαίας, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη. Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, αυτή τοποθετείται µέχρι τη ∆ευτέρα 13 Οκτωβρίου, σε ξεχωριστή πληρωµή και πριν την προκαταβολή του τσεκ, όπως απαιτείται από τις κανονιστικές αποφάσεις, προκειµένου να «κλείσει» το σύστηµα της ενιαίας ενίσχυσης του 2017 για να ανοίξει η διαδικασία του επόµενου έτους.

Πηγή: www.agronews.gr
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar