image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Π3-77-4.1 Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER

Π3-77-4.1 Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Η προσέγγιση (LEADER) εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Νομού Θεσσαλονίκης και των Δήμων Νήσων του Νομού Αττικής. Συνολικά θα επιλεγούν κατά μέγιστο αριθμό 50 περιοχές για την εφαρμογή του Leader οι οποίες συνολικά μπορούν να καλύπτουν έκταση ίση έως και το 100% των επιλέξιμων περιοχών παρέμβασης LEADER. O μόνιμος πληθυσμός της κάθε περιοχής παρέμβασης θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 - 150.000 κατοίκους. Οι περιοχές Leader θα αποτελούνται από Τοπικές / Δημοτικές Κοινότητες με εξαίρεση οικισμούς ο μόνιμος πληθυσμός των οποίων είναι μεγαλύτερος των 15.000 κατοίκων. Ο εν λόγω περιορισμός δεν αφορά τα μικρά νησιά.
 
Δικαιούχοι

Δικαιούχοι μπορούν να είναι τοπικοί φορείς του δημόσιου ή του ευρύτερου δημοσίου ή συλλογικοί φορείς και οργανισμοί καθώς και ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων, καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η επιλεξιμότητα θα εξειδικευτεί στο σχετικό εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Δικαιούχοι στην εν λόγω δράση δύναται να είναι και οι ΟΤΔ ή μέλος αυτής τηρώντας τις πρόνοιες του άρθρου 33 παρ. 5 του Καν.2021 /1060 περί του διαχωρισμού των καθηκόντων.
 
Επιλέξιμες δράσεις
 
  • Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικά είναι επιλέξιμες ακόλουθες κατηγορίες πράξεων:
    • Μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό ή και μη γεωργικό προϊόν. Στόχος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα. Οι δικαιούχοι της εν λόγω κατηγορίας δεν μπορούν να μετέχουν σε αντίστοιχη τομεακή παρέμβαση.
    • Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων διανυκτέρευσης και την ίδρυση αυτών μόνο σε ορεινές περιοχές και νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων, την ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και ψυχαγωγίας, επιχειρήσεων παροχής εναλλακτικών και άλλων μορφών τουρισμού, καθώς και λοιπών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω κατηγορίας κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚΟΙΝΣΕΠ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.
    • Στην ίδρυση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνιών και επιχειρήσεων χειροτεχνίας και παραγωγής μετά την 1η μεταποίηση, καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών προς τον τοπικό πληθυσμό. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω κατηγορίας κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚΟΙΝΣΕΠ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προτεραιότητα θα δοθεί και στις επιχειρήσεις παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
    • Στην ενίσχυση επιχειρήσεων με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας.
  • Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού
  • Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού
  • Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού
  • Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων
  • Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος
  • Δικτύωση και συνεργασία. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις οι οποίες συμβάλουν:
    • Στη συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων, ανάπτυξη και εμπορία κοινών προϊόντων, κ.λπ.
    • Στη συνεργασία μεταξύ τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ, με σκοπό την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
    • Smart Villages: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών.
 
 
Επιλέξιμος προϋπολογισμός

Έως 300.000€, με εξαίρεση τις πράξεις που αφορούν σε μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν οι οποίες μπορούν να ανέλθουν έως 400.000€.
Οι άυλες πράξεις δεν μπορούν να υπερβούν τις 20.000€ με εξαίρεση τις πράξεις που αφορούν σε σχέδια συνεργασίας στις οποίες ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των εν λόγω πράξεων μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 40.000€ ως προς το σκέλος ενίσχυσης σύστασης και λειτουργίας του συνεργατικού σχήματος.
 
Ποσοστά Ενίσχυσης

Τα ανώτατα ποσοστά στήριξης θα αφορούν σε κάθε κατηγορία ενέργειας που θα περιγράφεται στην τοπική στρατηγική.
Παράλληλα είναι δυνατή η χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων.
Δύναται η χορήγηση προκαταβολής.
 
Υποβολή προτάσεων

Η υποβολή των φακέλων και στις δύο φάσεις θα γίνει σε προκαθορισμένη ημερομηνία, ίδια για όλους τους φορείς. Ο πρώτος κύκλος επιλογής των ΟΤΔ (και οι δύο φάσεις) θα ολοκληρωθεί εντός του χρονικού ορίου που τίθεται από το άρθρο 32 (3) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060.

Η Growplan έχει μακρόχρονη εμπειρία στην προετοιμασία φακέλων υπαγωγής στο πρόγραμμα Leader με άριστο ποσοστό επιτυχίας δίνοντας σημασία στην εκπόνηση βιώσιμων μελετών με σκοπό την μακρόχρονη συνεργασία με τους πελάτες της.

Για να βρείτε το επενδυτικό πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει πατήστε στην φόρμα αναζήτησης προγράμματος.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar