image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2016

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2016

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3'
Έως 15 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιούνται φέτος οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Σε όλα τα είδη μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) θα εφαρμοστεί φέτος παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος.

Βέβαια, όπως προκύπτει από νεότερες οδηγίες που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η παρακράτηση αυτή, δεν θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς ή συγγένειας α' βαθμού.


Οι τρόποι μεταβίβασης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος 2016 θα έχει ως εξής:
 
1.ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
Τα δικαιώματα μπορούν να  μεταβιβαστούν οριστικά  (με πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση)
 
Αναλυτικότερα τα δικαιώματα μπορούν να μεταβιβαστούν οριστικά:
1.Με οριστική μεταβίβαση γης
Μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση (πώληση, δωρεά ή γονική παροχή) επιλέξιμης γης αριθμού εκταρίων ίσου ή μεγαλύτερου του αριθμού των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
2. Χωρίς γη
Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση επιλέξιμης γης  (παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος, έκτος μεταβίβασης δικαιωμάτων συγγένειας α' βαθμού)
3. Λόγω κληρονομιάς
Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς
 
 
2. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
Τα δικαιώματα μπορούν να ενοικιαστούν (με τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια)
 
Αναλυτικότερα τα δικαιώματα μπορούν να ενοικιαστούν:
1. Με ταυτόχρονη ενοικίαση γης
Ενοικίαση αριθμού δικαιωμάτων και ταυτόχρονη ενοικίαση ίσης ή μεγαλύτερης έκτασης επιλέξιμης γης για ίσο χρονικό διάστημα. Ο ενοικιαστής λαμβάνει τη βασική ενίσχυση για όσο διάστημα διαρκεί η μίσθωση, με τη λήξη της μίσθωσης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη
2. Χωρίς γη
Ενοικίαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης χωρίς ταυτόχρονη ενοικίαση επιλέξιμης γης . ο ενοικιαστής λαμβάνει την βασική ενίσχυση για όσο διάστημα διαρκεί η μίσθωση, με τη λήξη της μίσθωσης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη (παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος ).
 
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1.Ο μεταβιβαστής είναι κάτοχος δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
2. Ο αποδέκτης είναι ενεργός γεωργός το 2016, μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένος εντός της ελληνικής επικράτειας (εξαιρείται η περίπτωση κληρονομιάς) και δηλώνει επιλέξιμες εκτάσεις
3. Σε περίπτωση μεταβίβασης σε αποδέκτη ενταγμένο στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών, εάν με τη μεταβίβαση το ύψος των άμεσων ενισχύσεων του υπερβαίνει τα 1.250 €, είναι αναγκαία η απένταξη του προκειμένου να λάβει τη βασική και πράσινη ενίσχυση, που δικαιούται με τη μεταβίβαση.
4.Η μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη είναι δυνατή μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας π.χ.: μεταβίβαση δικαιωμάτων περιφέρειας μόνιμων καλλιεργειών είναι δυνατή μόνο με εκτάσεις, που έχουν χαρακτηριστεί ως μόνιμες καλλιέργειες (βάσει του έτους 2013)
5. Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων είναι δυνατή μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας π.χ.: μεταβίβαση δικαιωμάτων περιφέρειας μόνιμων καλλιεργειών χωρίς γη είναι δυνατή, αλλά τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης “ενεργοποιούνται” μόνο με εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως μόνιμες καλλιέργειες και όχι π.χ. με βοσκοτόπια (βάσει του έτους 2013)
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar