image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Επιλέξιμες Δαπάνες Εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων

Επιλέξιμες Δαπάνες Εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 7'
  • Επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜμΕ
    1. Οι δαπάνες αυτές αφορούν μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς ή περιοδικής δραστηριότητας, ούτε να συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης.
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης αυτών ορίζεται σε 50%.
    3. Ενισχύονται μέχρι 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως 50.000 ευρώ.
  • Δαπάνες εκκίνησης για τις νεοσύστατες και υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
    1. Οι δαπάνες αυτές αφορούν επενδυτικά σχέδια σε υπό ίδρυση ή νεοσύστατων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
    2. Οι δαπάνες ενισχύονται έως 20% του ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως 200.000 ευρώ, ενώ για τις καινοτόμες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα όρια αυτά διπλασιάζονται.
  • Δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης
    1. Το ενισχυόμενο μέρος του έργου έρευνας και ανάπτυξης πρέπει να εμπίπτει πλήρως σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας.
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50% για βιομηχανική έρευνα, 25% για πειραματική ανάπτυξη και 50% για μελέτες σκοπιμότητας. Η εταιρεία δεν μπορεί να λαμβάνει άλλη ενίσχυση για το ίδιο έργο έρευνας και ανάπτυξης.
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως 200.000 ευρώ.
  • Δαπάνες καινοτομίας για ΜμΕ
    1. Δαπάνες απόκτησης, επικύρωσης και προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού, δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται σε 50%.
    3. Ενισχύονται μέχρι 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως 200.000 ευρώ.
  • Δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία για ΜμΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις
    1. Οι δαπάνες αυτές αφορούν δαπάνες προσωπικού, δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, κτιρίων και γηπέδων, δαπάνες για γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι έως 15% των επιλέξιμων δαπανών για τις μεγάλες επιχειρήσεις και έως 50% των επιλέξιμων δαπανών για τις ΜμΕ.
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως 100.000 ευρώ.
  • Επενδυτικές δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος
    1. Οι δαπάνες αυτές αφορούν στην υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων.
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 40% των επιλέξιμων δαπανών. Η ενίσχυση μπορεί να αυξηθεί κατά 10%, στην περίπτωση ενισχύσεων που χορηγούνται σε μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20%, σε περίπτωση μικρών επιχειρήσεων.
    3. Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 15% σε ενισχύσεις για την προώθηση της οικονομικής αναπτύξεως περιοχών, στις οποίες το βιοτικό επίπεδο είναι ασυνήθως χαμηλό ή στις οποίες επικρατεί σοβαρή υποαπασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη τη διαρθωτική, οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση όπως ορίζονται και κατά 5% για ενισχύσεις προώθησης της αναπτύξεως ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων ή οικονομικών περιοχών, εφόσον δεν αλλοιώνουν τους όρους των συναλλαγών κατά τρόπο που θα αντέκειτο προς το κοινό συμφέρον
    4. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και 200.000 ευρώ.
  • Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης
    1. Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Οι δαπάνες που δεν συνδέονται άμεσα με την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης δεν είναι επιλέξιμες.
    2. Η ένταση της ενίσχυσης των δαπανών ορίζεται σε 30%, αυξανόμενο κατά τους όρους τις αναλυτικής προκήρυξης.
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως 100.000 ευρώ.
  • Επενδυτικές δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Α.Π.Ε.
    1. Οι επενδυτικές ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε πρόσφατα εγκατεστημένη ή ανακαινισμένη δυναμικότητα παραγωγής.
    2. Η ένταση της ενίσχυσης των δαπανών ορίζεται σε 45%. Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 20%, για ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικρές επιχειρήσεις, και κατά 10%, για ενισχύσεις που χορηγούνται σε μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά τους όρους τις αναλυτικής προκήρυξης.
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
  • Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
    1. δαπάνες για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή και παραγωγή θερμότητας/ψύξης από Α.Π.Ε. . Επιλέξιμες είναι οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που είναι απαραίτητες για προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εφόσον χορηγούνται μόνο σε νέες εγκαταστάσεις.
    2. Η ένταση της ενίσχυσης ορίζεται σε ποσοστό:
      • 45% των επιλέξιμων δαπανών, εάν το κόστος της επένδυσης μπορεί να προσδιοριστεί με βάση παρόμοια, λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον επένδυση ή αν το κόστος της επένδυσης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να προσδιοριστεί ως χωριστή επένδυση ως προς το συνολικό επενδυτικό κόστος
      • 30% των επιλέξιμων δαπανών, εάν υπολογίζονται για μικρές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με παρόμοια λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον επένδυση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μονάδες παραγωγής περιορισμένου μεγέθους, το συνολικό κόστος της επένδυσης για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος συνιστά τις επιλέξιμες δαπάνες, αυξανόμενο κατά τους όρους τις αναλυτικής προκήρυξης
    3. Οι δαπάνες στις περιπτώσεις αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή και παραγωγής θερμότητας/ψύξης για ιδία χρήση από Α.Π.Ε. ενισχύονται μέχρι 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
  • Δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης
    1. Επιλέξιμες δαπάνες για τη μονάδα παραγωγής είναι οι πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή, επέκταση και ανακαίνιση μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, σε σύγκριση με μια συμβατική μονάδα παραγωγής.
    2. Η ένταση της ενίσχυσης των δαπανών ορίζεται σε 45%. Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί 20% σε μικρές επιχειρήσεις και 10% για μεσαίες επιχειρήσεις, αυξανόμενο κατά τους όρους της προκήρυξης.
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
  • Δαπάνες για την αποκατάσταση μολυσμένων χώρων
    1. Αφορούν δαπάνες που απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασης, μειωμένες κατά την αύξηση της αξίας του οικοπέδου. Σε περίπτωση αποκατάστασης μολυσμένων χώρων, όλες οι δαπάνες αποκατάστασης του χώρου της μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμες επενδύσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι ή όχι δυνατή η εγγραφή των εν λόγω δαπανών στον ισολογισμό της ως πάγιων στοιχείων ενεργητικού.
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50%.
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
  • Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων
    1. Επιλέξιμες είναι οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες, απαραίτητες για να πραγματοποιηθεί μία επένδυση σε καλύτερες ή αποδοτικότερες δραστηριότητες ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης σε σύγκριση με μία συμβατική μονάδα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης ιδίας δυναμικότητας που θα κατασκευαζόταν ελλείψει ενίσχυσης. Δεν καλύπτονται ενισχύσεις για άλλες εργασίες ανάκτησης αποβλήτων πλην της ανακύκλωσης.
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης των δαπανών ορίζεται σε 35%, αυξανόμενο κατά τους συγκεκριμένους όρους της αναλυτικής προκήρυξης.
    3. Οι δαπάνες ενισχύονται μέχρι 40% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
  • Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
    1. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν στην αναβάθμιση των προσόντων ή την επανεκπαίδευση των εργαζομένων.
    2. Το ποσοστό ενίσχυσης των δαπανών ορίζεται σε 50%. Μπορεί να αυξηθεί, μέχρι 70% των επιλέξιμων δαπανών ως εξής:
      • 10% εάν η επαγγελματική κατάρτιση απευθύνεται σε εργαζομένους με αναπηρία ή σε εργαζομένους σε μειονεκτική θέση
      • 10% εάν η ενίσχυση χορηγείται σε μεσαίες επιχειρήσεις και 20% εάν χορηγείται σε μικρές επιχειρήσεις
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
  • Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις
    1. Αφορά δαπάνες μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για τη συμμετοχή μίας επιχείρησης σε οποιαδήποτε εμπορική έκθεση.
    2. Η ένταση της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει 50% των επιλέξιμων δαπανών.
    3. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι 10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
  • Ενισχύσεις για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση
    1. Εργαζόμενοι σε μειονεκτική θέση
      • Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι μισθολογικές δαπάνες για 12 μήνες από την πρόσληψη εργαζομένου αυτού. Όταν ο εργαζόμενος τελεί σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, επιλέξιμες δαπάνες είναι οι μισθολογικές δαπάνες 24 μηνών από την πρόσληψη.
    2. Εργαζόμενοι με αναπηρία
      • Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι μισθολογικές δαπάνες για κάθε δεδομένη περίοδο απασχόλησης του εργαζομένου αυτού.
    3. Πρόσθετες δαπάνες απασχόλησης εργαζομένων με αναπηρία
      • Δαπάνες προσαρμογής χώρου εργασίας, δαπάνες απασχόλησης για το χρόνο υποστήριξης των εργαζομένων με αναπηρία και επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού αυτού, δαπάνες προσαρμογής ή αγοράς εξοπλισμού, δαπάνες μεταφοράς των εργαζομένων, μισθολογικό κόστος, δαπάνες κατασκευής, εγκατάστασης ή εκσυγχρονισμού των μονάδων παραγωγής.
    4. Πρόσθετες δαπάνες απασχόλησης εργαζομένων σε μειονεκτική θέση
      • Απασχόληση προσωπικού για τον χρόνο υποστήριξης των εργαζομένων σε μειονεκτική θέση, για 12 μήνες από την πρόσληψη ή 24 μήνες από την πρόσληψη εργαζομένου σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, επαγγελματικής κατάρτισης προκειμένου να βοηθηθούν, αντιστάθμισης πρόσθετων δαπανών που συνεπάγεται η απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση.
 
Η Growplan έχει μακρόχρονη εμπειρία στην εκπόνηση προτάσεων υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο δίνοντας σημασία στην εκπόνηση βιώσιμων μελετών με σκοπό την μακρόχρονη συνεργασία με τους πελάτες της.

Δείτε εδώ τα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar