image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Νέος Αναπτυξιακός Νόμος «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή, Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων-Αλιεία-Υδατοκαλλιέργεια»

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή, Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων-Αλιεία-Υδατοκαλλιέργεια»

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6'
Σκοπός

Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων.

Επιλέξιμο ύψος επενδύσεων
 
Είδος επιχείρησης Ελάχιστο επιλέξιμο ύψος προϋπολογισμού
Μεγάλες επιχειρήσεις 1.000.000 ευρώ
Μεσαίες επιχειρήσεις 500.000 ευρώ
Μικρές επιχειρήσεις 250.000 ευρώ
Πολύ μικρές επιχειρήσεις 100.000 ευρώ
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις,  Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αστικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών,  Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις και Ατομικές Επιχειρήσεις 50.000 ευρώ

Δικαιούχοι
 
  • Εμπορική εταιρία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις
  • Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις
  • Ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου 200.000
 
Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια
 
Στο παρόν καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια:
 
  1. της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 5 του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 702/2014 της επιτροπής, που υποβάλλονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. 92195/27-09-2022 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4887/2022 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού»
  2. της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, όπως ορίζεται στην παρ. 10 του άρθρου 2 του Γ.Α.Κ., ήτοι κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωτικής ή φυτικής προέλευσης για την πρώτη του πώληση, και περιλαμβάνονται στην υπ' αρ. 92172/27-09-2022 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός ειδικών όρων, προϋποθέσεων, προδιαγραφών και περιορισμών για την υπαγωγή σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022, επενδυτικών σχεδίων του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όπως αυτός ορίζεται στο σημείο 10 του άρθρου 2 του καν. (ΕΕ) αριθμ. 651/2014 της επιτροπής»
  3. της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής της περ. i και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων της περ.ii, που δύνανται να υποβληθούν σε ένα επενδυτικό σχέδιο με δύο διακριτές ενότητες, που υλοποιούνται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και αποτελούν τμήματα καθετοποιημένης μονάδας
  4. της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής της περ. i και της μεταποίησης αυτών χωρίς να προκύπτει, κατ' ανάγκη, από την επέμβαση γεωργικό προϊόν, που δύνανται σε ένα επενδυτικό σχέδιο με δύο διακριτές ενότητες, που υλοποιούνται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και αποτελούν τμήματα καθετοποιημένης μονάδας
 
Περιεχόμενο επενδυτικού σχεδίου

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να υλοποιούνται σε μία Περιφερειακή Ενότητα, και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
 
  • Δημιουργία νέας μονάδας
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας

Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων

Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού:
 
  • Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Αγορά συνόλου ή/και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός επιχειρηματικής εγκατάστασης εφόσον:
    • η επιχειρηματική εγκατάσταση έχει κλείσει 2 τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής
      και
    • η αγορά πραγματοποιείται από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, που δεν σχετίζεται με τον πωλητή της επιχειρηματικής εγκατάστασης εκτός εάν πρόκειται για μικρή επιχείρηση, η οποία αποκτάται από υπάλληλο του αρχικού ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν έχει συγγένεια μέχρι 3ου βαθμού με τον ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτες της μονάδας που έπαυσε τη λειτουργία της (σε περίπτωση νομικού προσώπου στη θέση του ιδιοκτήτη εννοούνται τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν μερίδιο/μετοχές του εταιρικού/μετοχικού κεφαλαίου) και η υπαλληλική σχέση να είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών
      και
    • η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς. Από τις εν λόγω επιλέξιμες δαπάνες αφαιρείται το κόστος στοιχείων του ενεργητικού, τα οποία έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί ή επιδοτηθεί μέσω αναπτυξιακών νόμων ή άλλων καθεστώτων ενισχύσεων πριν από την αγορά τους.
  • Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.
  • Μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή, κατά τη λήξη της σύμβασης.
  • Εκσυγχρονισμός ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια, και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Παγολεκάνες (για τις μονάδες αξιοποίησης γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων).

Επιλέξιμες δαπάνες σε άυλα στοιχεία του ενεργητικού
 
  • Μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία και μη κατοχυρωμένες τεχνικές γνώσεις.
  • Συστήματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης.

 Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας
 
  • Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης του επενδυτικού σχεδίου που υπολογίζεται για 2 έτη από τη δημιουργία κάθε θέσης.
 
Δαπάνες εκτός Περιφερειακών ενισχύσεων
 
  • Δαπάνες για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες που αφορούν επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ενίσχυση 50%, μέχρι 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους και έως 50.000 ευρώ)
  • Δαπάνες για αποκατάσταση μολυσμένων χώρων (ενίσχυση 50%, μέχρι 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους)
  • Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων (ενίσχυση 35%, μέχρι 40% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους)
  • Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση (ενίσχυση 50%, μέχρι 10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους)
  • Δαπάνες για συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις (ενίσχυση 50%, μέχρι 10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους)
  • Δαπάνες για επενδυτικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ (ενίσχυση 20% για μικρές και 10% για μεσαίες)
 
 Είδη ενισχύσεων
 
  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης

Συνολικός Προϋπολογισμός
 
150.000.000 ευρώ 

Υποβολές προτάσεων
 
Υποβολές αιτήσεων από 3/10/2022 έως 30/12/2022
   
Δείτε εδώ τα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar