image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Π3-77-3.1 Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας

Π3-77-3.1 Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας

Αποθήκευση Προγράμματος
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 7'
Στο πλαίσιο του Μέτρου, δίνεται η ευκαιρία για τη συνεργασία φορέων με σκοπό την:  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές εκμεταλλεύσεις), στο δασικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων (μεταποίηση), εφόσον αυτά αποτελούν προϊόντα του Παρατήματος Ι της Συνθήκης  αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή  αξιοποίηση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών και την ενσωμάτωσή τους στην πράξη μέσω πιλοτικών εφαρμογών. Ενισχύονται Επιχειρησιακές Ομάδες (εφεξής Ε.Ο.), οι οποίες αποτελούν σχήματα συνεργασίας φορέων/εταίρων, που διαθέτουν συμφωνητικό συνεργασίας και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης για την «Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της Επιχειρησιακής Σύμπραξης Καινοτομίας».
Οι αρχές επιλογής είναι:
  • ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων με επίκεντρο τις ανάγκες των αγροτών/των δασοκόμων, για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του συνόλου των αλληλεπιδράσεων προβλημάτων /ευκαιριών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και εφοδιασμού με χρηστικές λύσεις
  • τη συγκέντρωση εταίρων με συμπληρωματικές γνώσεις, όπως αγρότες, συμβούλους, ερευνητές, επιχειρήσεις ή μη κυβερνητικές οργανώσεις σε έναν στοχευμένο συνδυασμό που συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του έργου
  • δημιουργία ενός πλαισίου συν αντίληψης από κοινού απόφασης και δημιουργίας καθ' όλη τη διάρκεια του έργου
  • ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων και παροχή συμβουλών, μεταφορά και διάχυση γνώσεων στο μέγιστο βαθμό.
 
Δικαιούχοι
 
Τα μέλη της συνεργασίας φορέων (Επιχειρησιακή Ομάδα) (εφεξής Ε.Ο.) τα οποία δύναται να διαθέτουν οποιαδήποτε νομική μορφή (όπως, ατομικές επιχειρήσεις, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε, Κοιν.ΣΕπ. κλπ.). Τα σχήματα συνεργασίας φορέων διαθέτουν συμφωνητικό συνεργασίας. Οι Ε.Ο. θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να απαρτίζονται από τουλάχιστον δύο (2) μέλη, από τα οποία τουλάχιστον το ένα (1) μέλος να δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας
  • Να δραστηριοποιούνται είτε: σε θέματα που αφορούν στο γεωργικό / δασικό / κτηνοτροφικό τομέα (παραγωγή & εμπορία γεωργικών / δασικών / κτηνοτροφικών προϊόντων) και στον τομέα των τροφίμων, εφόσον το μεταποιούμενο προϊόν /προϊόντα αποτελούν προϊόντα του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης ή σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και σχετίζονται με έναν ή περισσότερους από τους εννέα ειδικούς στόχους της ΚΑΠ.
  • Στην περίπτωση της διακρατικής συνεργασίας το/α μέλος/η που δραστηριοποιείται/ούνται σε θέματα που σχετίζονται με έναν ή περισσότερους από τους εννέα στόχους της ΚΑΠ να έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια.
  • Να προσδιορίζουν το μέλος εκείνο που θα είναι ο επικεφαλής εταίρος της Ε.Ο. ο οποίος και θα έχει το ρόλο του «Διευκολυντή Καινοτομίας (Innovation Facilitator)» του έργου της Ε.Ο.
  • Ο Διευκολυντής Καινοτομίας μπορεί να είναι οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ο., κατά προτίμηση όμως συνιστάται να είναι εκείνο το μέλος της Ε.Ο. που έχει την απαιτούμενη επάρκεια και έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια.
  • Να περιγράφουν την υποχρεωτική δράση διάδοσης των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Εθνικού και του ΕΣΚ δικτυού της αλλά και μέσω των τοπικών επικοινωνιακών μέσων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για να ενημερωνόνται, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαχυση γνωσεων και πληροφοριών.
Τα επιμέρους μέλη της Ε.Ο. μπορεί να είναι: 
  • Τα μέλη που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας ή της κτηνοτροφίας: μεμονωμένοι παραγωγοί (ενεργοί γεωργοί) ή αναγνωρισμένη επαγγελματική οργάνωση (π.χ. αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, κτλ.) ή νομικά πρόσωπα (ΟΕ, ΑΕ, κ.λπ.) με κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.
  • Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συσταθεί νομίμως και λειτουργούν, είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΙΚΕ, κ.λπ.), είτε ως ατομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή σε κράτος – μέλος της Ε.Ε. και δύναται να αφορούν σε τομείς όπως η πρώτη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, ανάπτυξης λογισμικού με χρήση δορυφορικών δεδομένων, τηλεπισκόπησης, αεροφωτογραφιών κ.λπ. για την παραγωγή λογισμικού με γεωχωρική αναφορά, παραγωγής ζωοτροφών, σιτηρεσιών και γεωργικών εισροών εν γένει, καθώς και σε οποιοδήποτε τομέα σχετίζεται με έναν ή περισσότερους από τους εννέα ειδικούς στόχους της ΚΑΠ, συμπεριλαμαβνομένων θεμάτων που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή, την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων την ευζωία των ζώων κ.λπ.. Οι εν λόγω επιχειρήσεις δύναται να έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία σχετικά με το αντικείμενο του έργου, την οποία και θα ενσωματώνουν στην πράξη στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της Ε.Ο. 
  • Ερευνητικοί Οργανισμοί και λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί. 
  • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπου έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα και δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με έναν ή περισσότερους από τους εννεα ειδικούς στόχους της ΚΑΠ. 
  • Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπου έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα. 
  • Είναι απαραίτητη η χρήση Διευκολυντή Καινοτομίας για το συντονισμό και την παροχή υπηρεσιών στην Ε.Ο. κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου της με στόχο την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της σύμπραξης, την επικοινωνία και τη διάχυση των αποτελεσμάτων. 
 
Στην παρέμβαση εντάσσονται αυτοδικαίως με την απλή γνωστοποίηση του σχετικού αιτήματος επιχειρησιακές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας HORIZON για την πρακτική εφαρμογή στο πεδίο ( γεωργική εκμετάλλευση/δασική έκταση) των αποτελεσμάτωντου ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε με την προϋπόθεση της συμμετοχής/προσθήκης στα μέλη της ομάδας γεωργών /δασοκτημόνων για την περίπτωση που δεν συμμετείχαν στο αρχικό σχήμα.
Αντίστοιχα εντάσσονται στην παρέμβαση επιχειρησιακές ομάδες για την πρακτική εφαρμογή στο πεδίο (γεωργική εκμετάλλευση/δασική έκταση) των αποτελεσμάτων ερευνητικού προγράμματος, με την προϋπόθεση της συμμετοχής /προσθήκης στα μέλη της ομάδας γεωργών /δασοκτημόνων για την περίπτωση που δεν συμμετείχαν στο αρχικό σχήμα ερευνητικού προγράμματος /έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE
 
Προϋποθέσεις συμμετοχής
 
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων είναι οι ακόλουθες: 
 
  • Οι δικαιούχοι οφείλουν να υλοποιήσουν το πιλοτικό έργο σε εγκατάσταση των μελών της ομάδας τους, που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της ελληνικής επικράτειας 
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος μέλους της Ε.Ο. ανάκτηση ενίσχυσης. 
  • Να μην τελεί μέλος της Ε.Ο. υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση ή να μην έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης. 
  • Να μην έχει υποβληθεί ομοειδής πρόταση σε άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
  
Μη επιλέξιμοι δικαιούχοι
 
Δεν δύναται να κριθούν επιλέξιμοι δικαιούχοι για την παρέμβαση οι κάτωθι: 
  • Σχήματα συνεργασίας που δε διαθέτουν σύμφωνο συνεργασίας ή δεν έχουν ορίσει το φορέα που θα έχει το ρόλο του Διευκολυντή Καινοτομίας.
  • Υφιστάμενες Ε.Ο. που δεν ξεκινούν νέα δραστηριότητα αλλά συνεχίζουν κάποια δραστηριότητα που έχουν ήδη ξεκινήσει. 
  • Ε.Ο. με αντικείμενο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καινοτόμο / πιλοτικό / επιδεικτικό έργο, δεν αφορά σε αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος με πρακτική εφαρμογή ή στην εξερεύνηση μιας ευκαιρίας που θα οδηγήσει σε καινοτομία και δεν συμβάλλει στην παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας. 
  • Ε.Ο. με αντικείμενο που δεν στηρίζεται σε καινοτόμες προσεγγίσεις και αφορά σε προϊόντα, εξοπλισμό ή διαδικασία που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά αποτελώντας απλή μεταφορά η επανάληψη αποτελεσμάτων άλλων ερευνητικών έργων και η σύνθεση της ομάδας δεν εγγυάται τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας/γνώσεων. 
  • Ε.Ο. με μέλη που ο ρόλος τους δεν είναι ενεργός ή σύμφωνος με το έργο που περιγράφεται στο επιχειρησιακό σχέδιο. 
  • Ε.Ο. με μέλη νομικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν συσταθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης. 
  • Όταν το επιχειρησιακό σχέδιο δεν συμβάλλει στην εξυπηρέτηση ενός ή περισσότερων από τους εννέα ειδικούς στόχους της ΚΑΠ. 
  • Ε.Ο. με μέλη φορείς για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους σε προηγούμενα προγράμματα ή προηγούμενες προσκλήσεις Μέτρων του ΠΑΑ ή του ΕΣΠΑ και δεν έχει προσκομισθεί απόδειξη πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού στη ΔΟΥ. 
  • Σχήματα συνεργασίας που έχουν χρηματοδοτηθεί, χρηματοδοτούνται από άλλο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της παρούσας ή προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου για το ίδιο αντικείμενο. 
  • Ε.Ο. που μέλος της προέρχεται από άλλο Κράτος – Μέλος της ΕΕ και δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν στο γεωργικό/κτηνοτροφικό τομέα ή/και στον τομέα των τροφίμων και ο ρόλος του περιορίζεται μόνο στη διάχυση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου.
 
Μορφή στήριξης
 
Η ενίσχυση παρέχεται στα μέλη της συνεργασίας της Ε.Ο. με τη μορφή επιχορήγησης με την υποβολή σχετικών παραστατικών για την πραγματοποίηση και εξόφληση δαπανών από τα μέλη της συνεργασίας.
 
Ποσοστό ενίσχυσης
 
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 100% στις Επιχειρησιακές Ομάδες που το έργο τους εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 42 της Σ.Λ.Ε.Ε. σχετικά με την παραγωγής και εμπορία γεωργικών προϊόντων. Για τις λοιπές περιπτώσεις η ενίσχυση ανέρχεται έως τις 350.000 €, κατά τα προβλεπόμενα στον σχετικό απαλλακτικό Κανονισμό για τους τομείς της Γεωργίας και της Δασοκομίας.
 
Συνολικός Προϋπολογισμός
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 94.568.627€.
 
Υποβολές προτάσεων
 
Αναμένεται εντός της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.
 
  
Δείτε εδώ τα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.
 
Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.
 
Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
Αποθήκευση Προγράμματος
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar