image
image
ΕΛ
EN
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
image
Αναγνώριση & Συμβουλευτική Συλλογικών Σχημάτων
Αναγνώριση και Διαχείριση Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών....
image
Υποβολή Επενδυτικών Προγραμμάτων
Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων...
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
BLOG
ΚΑΡΙΕΡΑ
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Με τιμολόγια δύο ετών η ελάχιστη αξία για τις Ομάδες Παραγωγών

Επιδοτήσεις

Με τιμολόγια δύο ετών η ελάχιστη αξία για τις Ομάδες Παραγωγών

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Επιδοτήσεις

Με τιμολόγια δύο ετών η ελάχιστη αξία για τις Ομάδες Παραγωγών

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3'
Παράταση μέχρι 31/12 για τις αναγνωρισμένες με νέα υπουργική απόφαση

Δέκα σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία σύστασης, αναγνώρισης, αλλά και παρακολούθησης της λειτουργίας των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», η νέα υπουργική απόφαση, η οποία τροποποιεί την υπ’ αριθμό 397/18235/2017 που εκδόθηκε προ εξαμήνου και, παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο και για την άμεση προκήρυξη του Μέτρου 9 θα προβλέπει τις εξής αλλαγές:
  • Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και Οργανώσεις Παραγωγών θα συγκροτούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν αγροτική εκμετάλλευση.
  • Η παρακολούθηση της λειτουργίας των Ομ.Π. και Ο.Π. αφαιρείται από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης (ΠΕΑ), που έχει έδρα σε κάθε ΔΑΟΚ, και ανατίθεται σε νεοσύστατες τριμελείς Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου (ΕΠΕ), με έδρα κάθε περιφερειακή ενότητα. Για τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής θα απαιτείται απόφαση του εκάστοτε περιφερειάρχη.
  • Η υποβολή πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου θα γίνεται εφόσον οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών επιθυμούν να τύχουν της στήριξης του άρθρου 27 του Κανονισμού 1305/13. Το επιχειρηματικό σχέδιο θα εγκρίνεται από τη ΔΑΟΚ και υποβάλλεται και στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και εφαρμογής του ΠΑΑ.
  • Η υποχρέωση διακίνησης της παραγωγής (τουλάχιστον το 80% ), μέσω της Ομ.Π ή Ο.Π θα προκύπτει για τα μέλη που έχουν εμπορική ιδιότητα.
  • Για την αναγνώριση των Ο.Π., η ελάχιστη εμπορευθείσα αξία παραγωγής αποδεικνύεται με τιμολόγια πώλησης των μελών από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων ετών (αντί τριών που ισχύει σήμερα).
  • Κατοχυρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των 10 μελών και η ελάχιστη εμπορευθείσα παραγωγή των 000 ευρώ για την αναγνώριση αλιευτικών και βιολογικών Ο.Π., καθώς και των Ο.Π. που βρίσκονται σε νησιά εκτός Κρήτης και Εύβοιας, καθώς και σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στην Οδηγία 81/645/ΕΟΚ του Συμβουλίου (όπως ισχύει κάθε φορά).
  • Δίνεται παράταση για την επικαιροποίηση των στοιχείων των Ομ.Π., Ο.Π. και Ε.Ο.Π., που είναι αναγνωρισμένες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
  • Για Ο.Π. στους κλάδους του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, που είναι αναγνωρισμένες και έχουν σε ισχύ τριετές πρόγραμμα, συνεχίζουν να ισχύουν τα κριτήρια αναγνώρισης μέχρι τη λήξη του τριετούς προγράμματος δραστηριοτήτων. Για τον τομέα των οπωροκηπευτικών θεσπίζεται αποδεκτή απόκλιση από τα κριτήρια αναγνώρισης έως 10%.
  • Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των απαιτούμενων μελών για την αναγνώριση Ομ.Π. μπορεί να προκύψει από το άθροισμα φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Ομ. Π και Ο.Π. δύνανται να συστήνουν πλέον και τα νομικά πρόσωπα του αστικού δικαίου, με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.

"Τα βήματα για να συστήσετε Ομάδα ή Οργάνωση Παραγωγών"


Εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» αρμόδιες πηγές, με την τροποποίηση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της Ένωσης σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης (άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013) και την ανάγκη εφαρμογής συστημάτων ποιότητας στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα (άρθρο 16 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013).
Παράλληλα, θα διευκρινίζονται και θα περιγράφονται καλύτερα θέματα που αφορούν το καταστατικό, στη μη ανάγκη δημοσίευσης αυτού και στη διαδικασία ενημέρωσης των αρμόδιων οργάνων σε κάθε περίπτωση μεταβολής (εγγραφή ή διαγραφή μελών κ.ά.).

Πηγή:www.ypaithros.gr

Στη Growplan - Ορνιθάς Θ. και ΣΙΑ Ο.Ε., κατανοώντας ότι η λογιστική για την αγροτική επιχείρηση είναι ένας ειδικός τομέας που απαιτεί τεχνογνωσία και κατανόηση του κλάδου και  διαθέτοντας έμπειρα στελέχη - λογιστές , παρέχουμε εξειδικευμένη λογιστική παρακολούθηση, προκειμένου να οδηγήσουμε στην προσαρμογή των αγροτικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.

 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
0 comments 0 share 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023
Πώς να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον αγροτικό σας εξοπλισμό;
Δίπλα στη γεωργική γη που κατέχετε, τα μηχανήματα σας είναι πιθανότατα η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που κάνετε στην αγροτική σας επιχείρηση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους. Για να [...]
περισσότερα >
Τυποποιητήρια Οπωροκηπευτικών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
Τυποποιητήρια Οπωροκηπευτικών - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
   Η τυποποίηση των οπωροκηπευτικών σχετίζεται με την εφαρμογή ταξινομήσεων σε διάφορες ποιοτικές κατηγορίες που βασίζονται σε εμπορικά πρότυπα και προβλέπονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή το εθνικό θεσμικό πλαίσιο.    Τα πρότυπα αφορούν προδιαγραφές όπως [...]
περισσότερα >
Συσκευαστήρια Οσπρίων - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Συσκευαστήρια Οσπρίων - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
   Τα  όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου. Σήμερα στην Ελλάδα η χρησιμοποίηση τους είναι ευρύτατη.    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και της  στροφής των Ελλήνων καταναλωτών στην υγιεινή- [...]
περισσότερα >
topbar